Annons

Husköpare rasar mot Roxi stenhus

Paret Gaudins husköp har utvecklats till en mardröm. I januari skulle de flyttat in men huset är ännu inte färdigt. Företaget de köpt huset av, Roxi stenhus, skyller allt på byggföretaget.
Trelleborg • Publicerad 6 juli 2007

I december 2005 köpte Jacqueline och Daniel Gaudin nytt hus av Roxi stenhus. Nybygget i Gislöv kostade 3,1 miljoner och paret valde att köpa det nya hemmet på totalentreprenad, det vill säga företaget tog på sig hela ansvaret att se till att huset blev byggt. I april 2006 blev bygglovet klart.

- Vi trodde att allt var klart från deras sida då och att de bara skulle sätta i gång och bygga. Men först då började de leta efter entreprenörer, säger Jacqueline Gaudin.

Annons

I juni kom bygget i gång och den 18 juli utfördes en så kallad schaktbesiktning. I och med det sattes inflyttningsdatum till den 18 januari.

Men Jacqueline och Daniel Gaudins flyttlådor står fortfarande kvar i det gamla hemmet. Först ändrades datumet till den 18 februari, sedan till den 13 april, 18 maj och senast till den 10 juli.

- Varje månad har de sagt att nästa månad är det klart, säger Jacqueline Gaudin.

Förseningarna beror på en konflikt som blossat upp mellan Roxi och byggentreprenören. En konflikt där köparna hamnar i kläm trots att de köpt huset på totalentreprenad.

- Företaget skyller på att byggarna inte gjort det de ska men byggarna säger att materialet inte levererats i tid, säger Jacqueline Gaudin.

För köparnas del spelar det egentligen ingen större roll. Roxi har tagit på sig att leverera ett hus till ett visst datum men klarar inte av att leva upp till det.

Roxi stenhus har parallellt även byggt andra hus. Bland annat ett i samma område som Jacqueline och Daniel, till företagets styrelseordförande. Paret menar att det huset prioriterades före och det får stöd av byggentreprenören.

- Det andra började byggas en månad efter men skulle stå färdigt en månad före, säger Leif Larsson på NL Construction.

Roxi stenhus bygger även tre hus som ska stå färdiga till Leva & Bo i början av augusti.

Husbygget har kantats av fel, fuktskador och förseningar. Takstolar sattes upp som inte skulle vara där. Golven lades fel och fick göras om. Måleriarbeten höll inte måttet. På grund av att bygget dragit ut på tiden har huset blivit fuktskadat. Taket försågs i vintras med papp men plåten som skulle sättas upp har ännu inte kommit på plats.

Annons

Byggentreprenören NL Construction jobbar inte längre åt Roxi stenhus. De hävdar att de genom hela byggprojektet fått vänta på material eller att de fått fel material till husbygget. Entreprenören räknar med att man har 500000 kronor att inkassera från Roxi stenhus i obetalda fakturor.

Paret Gaudin har anmält Roxi stenhus till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och även övervägt att ta ärendet till tingsrätten.

- Men vi kan inte stämma dem för då står bygget stilla under tiden processen pågår, säger Jacqueline Gaudin.

I stället väljer de att gå ut och berätta sin historia.

- Andra måste få veta hur det går till. Detta är den största investeringen vi gör i livet och så råkar man ut för det här, säger Daniel Gaudin.

Roxi stenhus har erbjudit sig att köpa ut paret. Förutom de kostnader de haft för husbygget skulle de få 200000 kronor som kompensation. Men Gaudins tackade nej.

- Bara tomten är i nuläget värd mer. De kan inte köpa ut oss. Vi har kommit så långt att det här handlar om principer, säger Jacqueline Gaudin.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons