Annons

Huskapningar i Klagstorp del i större härva

De två husägare i Klagstorp som anmält att någon försökt lura till sig deras fastigheter är inte ensamma om att ha blivit bedragna. Lantmäteriet vittnar om totalt 13 ansökningar – alla inlämnade av samma ombud.
Trelleborg • Publicerad 25 september 2014
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

TA skrev i måndagsom de två husägarna i Klagstorp som vänt sig till polisen efter att de fått hem brev om ägarbyte gällande deras fastigheter. Klagstorpsborna hade dock inte sålt sina bostäder och lyckades stoppa att äganderätten gick över.

Myndigheten som skickade breven, Lantmäteriet, har nu upptäckt ytterligare falska ansökningar om äganderättsbyte. Totalt handlar det om 13 fall i Skåne.

Annons

– Det ser ut att vara samma person som skrivit dem. De har alla lämnats in av samma ombud och i flera fall är det samma person som står som förvärvare, säger Mats Snäll som är utvecklingschef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Han berättar att det vanligaste motivet till huskapningar är att bedragaren hoppas kunna tjäna på det ekonomiskt, genom att sälja vidare huset eller belåna det hos banken.

– Men både banker och mäklare kontrollerar din identitet och då blir det mer komplicerat än att bara skicka in handlingar till oss, säger Mats Snäll.

I fallen med huskapningarna i Skåne verkar det dock inte vara ett ekonomiskt intresse som ligger bakom.

– De här kapningarna är lite annorlunda. I flera fall verkar förvärvaren ha ett intresse i fastigheterna sedan tidigare, säger Mats Snäll som inte vill säga mer än så utan avvaktar den pågående polisutredningen.

Husägare bör inte oroa sig för att få sina lagfarter kapade, menar Mats Snäll som säger att de sker väldigt sällan. Den som, liksom Klagstorpsborna, får ett brev från Lantmäteriet ska kontakta myndigheten och göra en polisanmälan.

Louise Löfgren
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons