Annons

Hushåll i öster slipper betala särtaxa för va

Hushållen i Källstorp och Tullstorp som är på gång att få kommunalt vatten och avlopp får betala den vanliga anslutningsavgiften på 97 500 kronor. Men det var på håret att de fick betala särtaxa.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2010
Efter utbyggnaden i Haglösa (på bilden) ska nu Källstorp och Tullstorp få kommunalt vatten och avlopp.
Efter utbyggnaden i Haglösa (på bilden) ska nu Källstorp och Tullstorp få kommunalt vatten och avlopp.Foto: 

– Vi har fått samordningsvinster genom att lägga en extra vattenledning för att öka säkerheten längs kusten i östra delen av kommunen, säger Martin Nilsson, teknisk chef i Trelleborg.

I dagsläget finns bara en ledning för vatten till hushållen längs kusten i de östra delarna av kommunen. Det handlar om ungefär 2 500 permanentboende hushåll från Smygehamn till Skateholm. Sommartid ökar antalet betydligt.

Annons

Efter utbyggnaden kommer det att finnas en matning av vatten från den gamla ledningen och en från den som dras till Källstorp och Tullstorp för utbyggnaden av vatten och avlopp där. Det betyder att förhållandet mellan anslutningsavgifter och kostnad hamnar precis på gränsen för att hushållen ska slippa betala särtaxa.

Hushållen får därmed betala den vanliga anslutningsavgiften för hushåll på 97 500 kronor.

Det är i samarbete med miljönämnden som tekniska nämnden går vidare med steget att bygga ut avloppen till Källstorp och Tullstorp under detta år. Samtliga fastighetsägare har kallats till ett informationsmöte. Enligt tekniska nämnden är fastighetsägarna positiva till planerna.

Tekniska nämnden i Trelleborg beslöt på sitt senaste sammanträde att begära nästan 10,5 miljoner kronor i anslag för utbyggnaden av vatten och avlopp i Källstorp och Tullstorp.

Projektet omfattar totalt 49 fastigheter. I projektet ingår också en förberedelse för ytterligare utbyggnad av ungefär 70 fastigheter öster om Stora Beddinge.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons