Annons

Husägare vann strid om klippning

Den fastighetsägare i Skåre som klippt gräset på sin egen mark har inte begått något brott mot strandskyddet. Fastighetsägaren frias i mark- och miljööverdomstolen.
Trelleborg • Publicerad 27 oktober 2014
Husägarna fick rätt i mark- och miljööverdomstolen.
Husägarna fick rätt i mark- och miljööverdomstolen.Foto: LEIF R JANSSON / TT

Ärendet är det mest segdragna i kommunens mångåriga kampanj för att säkerställa allmänhetens tillgång till strandskyddat område. Sommaren 2010 undersöktes alla fastigheter längs kusten med syftet att se vilka hinder som fanns, till exempel gräsmattor, planterade häckar eller utplacerade bänkar.

Många fastighetsägare fick backning på vad kommunen ansåg var försök att privatisera allemansrättslig mark. De flesta rättade sig efter kommunens direktiv, men vissa valde att strida vidare, bland andra fastighetsägaren i Skåre.

Annons

Fastighetsägaren har så länge han ägt huset klippt en redan befintlig gräsmatta som han hävdar funnits på fastigheten i minst 50 år. Tomten är ett gammalt fiskeställe och för fiskarna var det nödvändigt att hålla gräset kort för att man skulle kunna hänga nät, menar han. Strandskyddet infördes på tomten 1996, och enligt fastighetsägaren är det inget brott mot strandskyddet att klippa gräs på en redan befintlig gräsmatta.

Länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen gav kommunen rätt, men nu ändrar alltså högsta instans beslutet. Mark- och miljööverdomstolen menar att det i regel är ett brott att anlägga en gräsmatta inom strandskyddat område, men att klippa en redan befintlig gräsmatta faller inte under förbudet.

– Vi rättar oss givetvis efter detta, men det är svårt att förstå att olika instanser kan göra så olika bedömningar. Det visar hur svårbedömda de här ärendena kan vara, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Trots att kommunen får bakläxa i just det här ärendet så tycker Patrik Holmberg att insatsen för att förbättra tillgängligheten till strandskyddade områden var lyckad.

– Det har bidragit till ökad kunskap både för oss och fastighetsägarna, säger Patrik Holmberg.

Kommunen ansåg även att fastighetsägaren i Skåre gjort fel som planterat vresrosor och satt ut en bänk på den del av fastigheten som är strandskyddat område. Mark- och miljööverdomstolen tycker dock inte att rosorna och bänken hindrat allmänheten från tillträde.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons