Annons

Husägare får tydligt ansvar för trottoarerna

Brunnar ska rensas. Ogräs och skräp ska bort. Snövallar vid infarter ska bort. Det är några av kraven i tekniska nämndens förslag till nya föreskrifter för hur fastighetsägarna ska sköta om gångbanorna.
Trelleborg • Publicerad 22 december 2011
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

– Det har tidigare bara funnits ett allmänt hållet beslut från 1981 om att fastighetsägarna ska sköta renhållning och snöröjning, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden.

Tekniska nämnden menar att det behövs mer detaljerade föreskrifter för vad husägarna är skyldiga att sköta om, såväl på sommaren som på vintern.

Annons

– Det har också funnits en uppdelning i A- och B-gator, men den försvinner. Nu ska alla regler gälla likadant över allt, säger Eric Samuelson.

Det handlar om gator och vägar inom detaljplanerat område, inte på landsbygden.

När det gäller växtlighet och nedskräpning på gångbanorna menar nämnden att husägarna ska ta bort ogräs och annan växtlighet. Orenlighet och nedskräpande föremål ska fastighetsägarna sopa upp och ta bort.

Bestämmelserna om snöröjningen tar upp ett ganska stort utrymme. Fastighetsägarna ska snarast avlägsna snö och is och vid halka skyndsamt sanda trottoaren.

"Snövallar som kan uppstå vid fastighetsinfarter ansvarar fastighetsägaren för att ta bort, även om snövallen uppstått av plogbilen." står det också i förslaget.

Gallret till rännstensbrunnar på gångbanan ska hållas fritt från snö och is. Sand på gångbanan ska också sopas upp och tas bort av husägarna.

Vid tekniska nämndens sammanträde var det bara SD som ville ändra på en del paragrafer. Alla andra partier var eniga. Vid voteringen röstades SD ned med tolv röster mot två.

Nu går ärendet vidare till kommunfullmäktige som har sista ordet i frågan.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons