Annons

Hur skapar man en levande landsbygd runt Trelleborg?

Det här vill partierna göra för Trelleborg om de vinner valet. Vad väljer du?
Trelleborg • Publicerad 16 september 2010
Foto: 

Vänsterpartiet:

Genom att så långt möjligt bibehålla och utveckla den kommunala servicen samt genom att satsa på en god kollektivtrafik. Bra kommunikationer är en viktig förutsättning för att kunna bo och verka på landsbygden.

Annons

Söderslättspartiet:

Engagera byaråden, förbättra kommunikationerna, utveckla turismen.


Sveriges Pensionärers Intresseorganisation:

Leaderprojektet är viktigt för att skapa sysselsättning på landsbygden. En sak som förtjänar mer stöd är att kulturyttringar t ex i form av konserter, föreläsningar, teater, revy etcetera inte bara förläggs till tätorterna utan att de så kallade byarna också blir delaktiga. Föreningslivet i byarna är viktigt och bör få ökat stöd. Det är också viktigt att den goda jorden bevaras och brukas.

Piratpartiet:

Bygg ut byarna, som man har gjort i till exempel Skegrie.

Kommunistiska partiet:

En levande landsbyggd får man genom att göra det möjligt inte bara att bo där utan också att "leva" där. Barnomsorgen och skolorna i byarna är det viktigaste men också post och annan samhällsservice som kollektivtrafik. När väl byarna lever så skall det mellan dessa byar finns väl utbyggda cykelbanor. Så att alla kan ta sig ut på landet och se och uppleva vårt "Söderslätt".

Moderaterna:

En del är att ha god tillgång till bredband i hela kommunen, vilket gör att det underlätt för företagare att etablera sig överallt. Goda kommunikationer till byarna och en levande dialog med Byarådet. Vår Översiktsplan visar också på att landsbygden också ska utvecklas, både för boende och verksamheter.

Annons

Socialdemokraterna:

Förlägga och behålla kommunal service och välfärdsutbud, till exempel trygghetsboende, förskolor och fritidsaktiviteter till olika platser i kommunen samt ha bra kommunikationer. Göra landsbygdsstrategier tillsammans med t ex byalag och boende i de mindre orterna. Medvetna beslut med fokus på landsbygd.

Sverigedemokraterna:

Om man slutar att diskriminera landsbygden kommer den automatiskt att bli levande. Det finns så många kreativa människor på landet som bara väntar på sin chans. Ett av de grövre diskrimineringsfallen är den dubbla strafftaxan för inkoppling av kommunalt VA, som beslutades av alliansen och Socialdemokraterna under nuvarande mandatperiod. Hårresande!

Kristdemokraterna:

Stödja lokalproduktion genom smarta upphandlingsregler och utbyggd bredbandsteknik.

Folkpartiet:

Det är viktigt att den mest grundläggande servicen finns även i de mindre byarna. Här gäller det att hitta kreativa lösningar så att servicen kan bibehållas. Byarna och centralorten skall utvecklas i ett samspel. Då krävs goda kommunikationer. Busslinjer bör förstärkas och kompletteras.

Miljöpartiet:

Gör kommunal basservice tillgänglig i alla tätorter så att bybor kan uträtta fler ärenden i sitt närområde. Förtäta med flerbostadshus i byarna och skapa förutsättningar för butiker och skolor. Bygg fler cykelvägar och verka för en utbyggd kollektivtrafik på Söderslätt så att fler kan bosätta sig här utan att vara tvungen att ha bil. Planera och bygg en ekoby i på lämplig plats i kommunen. 


Annons

Centerpartiet:

Genom att se till att alla barn får åka skolbuss, att vi förbättrar kommunikationerna, förbättrar cykelvägar, bygger äldre- och lss-boenden även i byar, värnar god jord och förtätar i vissa byar.
Inte lägger ner kommunal service.

Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons