Annons

Hungerstrejkande tältare hos socialen

Vilhelmina från Trelleborg har fått nog. Hon har slagit upp läger utanför socialförvaltningen, och här tänker hon sitt- och hungerstrejka tills hon får en ursäkt av socialchefen.
Trelleborg • Publicerad 26 september 2002
Vilhelmina Ragnarsdottir. BILD: TOMAS NYBERG
Vilhelmina Ragnarsdottir. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Vilhelmina Ragnarsdottir. BILD: TOMAS NYBERG Många nyfikna stannade till utanför socialens entré på torsdagsförmiddagen, då Vilhelmina Ragnarsdottir reste sitt tält och en stor skylt som förklarar hennes fall för alla som orkar bry sig. Eftersom hon är född och uppvuxen på Island är det kanske inte så konstigt att hon har en glaciärsovsäck för att klara sig igenom de kalla nätter i tält som väntar. Att hon tar till den desperata åtgärden att hungerstrejka på platsen beror på att hon i månader kämpat för att få rätt. Vilhelminas fall är mycket komplicerat men den direkta anledningen till tältningen är Trelleborgssocialens agerande i frågan om bidragsstöd till henne. Vilhelmina känner att hon blev lurad av myndigheterna att skriva under ett papper. Något som nu gjort att hon inte har några pengar. - De sa att det skulle bli bättre på alla vis på det här sättet. Men jag blev inte rätt informerad, säger Vilhelmina. Nu har jag inte några pengar till mat. Läget blir inte bättre av att hon hamnat i en skuldfälla efter att ha haft svårt att betala räkningar. Men inte heller där har socialen velat hjälpa till ekonomiskt med något mer än småsmulor, enligt Vilhelmina. - Nu tänker jag stanna här hela fredagen också, säger Vilhelmina. Jag hoppas att det ska räcka. - Socialen förlorar inget på att jag får mitt bidrag, och det har jag rätt till. Det och en ursäkt från socialchef Karin Cederholm för att jag blev lurad. Det är en principfråga! Socialchefen Karin Cederholm beklagade på torsdagen eftermiddag att Vilhelmina känner sig lurad. - Om det skulle hjälpa att hon fick en ursäkt för att hon känner sig lurad är jag beredd att ge henne den. Men inte vad det gäller handläggningen av ärendet i övrigt eftersom jag inte är insatt i detta. Cederholm skulle under torsdagseftermiddagen tala med handläggarna om hur socialtjänsten ska hantera Vilhelminas hungerstrejk.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons