Annons

Hundsmugglare döms till fängelse

Sex månaders fängelse. Det blev straffet för 21-åringen som försökte smuggla in sju hundvalpar från Ungern via Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 21 mars 2012
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Ystads tingsrätt dömer mannen för grov smuggling. Domen bygger på att hundarna, fyra franska bulldoggar och tre labradorer kunde sprida rabies då de kom från ett land där sjukdomen härjar. Enligt lagstiftningen råder totalförbud mot att ta med hundvalpar från Ungern till Sverige. Vuxna hundar kan få föras in om de är ursprungsmärkta, undersökta av veterinär och vaccinerade mot rabies.

Mannen erkänner smuggling men förnekar grov smuggling. Han hävdar dels att han inte kände till gällande regler. Dels att han tänkte ta djuren till en svensk veterinär för att sedan sälja dem vidare.

Annons

Det var 20 februari i år som 21-åringens bil stoppades av tullpersonal i Trelleborg. I bilen fanns de sju hundvalparna och åtta så kallade hundpass, särskilda pass som krävs för att hundar ska få föras utomlands. Men passen gällde för andra hundar än dem mannen hade med sig. 21-åringen greps misstänkt för grov smuggling och har suttit häktad sedan dess.

Hundarna avlivades kort efter ankomsten till Trelleborg.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons