Annons

Hundratals i protest mot köksstängning

Motståndet mot att köken på Akka och Gröningen ska stängas är fortfarande stort. På Akka har 366 personer skrivit under protestlistor.
Trelleborg • Publicerad 21 november 2012
Foto: 
Birgitta Lindwall har tagit initiativ till namninsamlingen. På ett par veckor har hon fått in 366 namn mot stängningen av Akkas kök.
Birgitta Lindwall har tagit initiativ till namninsamlingen. På ett par veckor har hon fått in 366 namn mot stängningen av Akkas kök.Foto: Claes Nyberg

– Om de äldre inte får gå hit och äta kommer de att sitta i sin lägenhet och få mat från hemtjänsten. De kommer att tyna bort, men det är kanske det som kommun­en vill, säger Birgitta Lindwall som tagit initiativ till protestlistorna som legat ute i två veckor.

Birgitta Lindwall berättar att hennes mamma är nyinflyttad på Akka och tycker mycket om restaurangen.

Annons

– Hon flyttade från Skanör och trivdes inte till en början, men sedan upptäckte hon restaurangen och har fått mycket gemenskap genom den. Det handlar om så mycket mer än bara maten, säger Birgitta Lindwall.

Våldsam debatt

Kommunfullmäktige gav i juni servicenämnden i uppdrag att avveckla verksamheterna vid Akka och Gröningen, och sedan dess har det rasat en våldsam debatt om kökens vara eller icke vara. Femklövern, där de borgerliga partierna och Miljöpartiet ingår, menar att man kan spara fem miljoner kronor om året på att stänga köken. Dessutom konkurrerar de med andra restauranger, menar femklövern.

Ingen hyresgäst

Servicenämnden har fått tillstånd av Trelleborgshem att hyra ut köket på Akka i andra hand. Men ännu finns ingen hyresgäst.

Birgitta Lindwall tycker inte att Akkas kök konkurrerar med andra restauranger.

– Det är löjligt. Det finns inget att konkurrera med, det finns ju ingen restaurang i närheten, säger Birgitta Lindwall som kommer att lämna över listorna på kommunfullmäktigemötet­ den 26 november. Hon uppmanar alla som är emot stängningen att komma till mötet.

Mycket besvikna

När TA besöker Akka är lunchrusningen över. Men två damer sitter och äter det sista av dagens lunch. De är båda mycket besvikna över stängningen.

– Vi tycker inte om det, och vi äter här varje dag, säger Rose Persson,

Annons

Hennes väninna, som inte vill uppge sitt namn, fyller i:

– Det här är att svika äldre människor. Det är en stor förlust för alla som kommer hit, säger damen, som ätit på Akka i varje dag i tio år.

På mötet kommer de protesterande att få stöd av Socialdemokraterna som på ett möte på måndagen enades om ett uttalande där de fördömer stängningen av köken.

Mikael Hallqvist
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons