Annons

Hundraårskalaset har börjat

Tyskt är temat för helgen. Åtminstone när det gäller maten och drycken på Hamnfesten som öppnade upp portarna under fredagseftermiddagen.
Trelleborg • Publicerad 4 juli 2009
Foto: 
På den tidiga fredagskvällen hade vakterna ännu inte så mycket stå i.Foto: 
Birgit Holmberg berättar om vänskapsföreningen mellan Sverige och Tyskland för Titti Österberg.Foto: 
Det tyska ölet var uppskattat bland trelleborgarna.Foto: 

Den som beställer en fatöl får tyskt i glaset. Det finns andra sorter med, berättar Åsa Wirgin som har hand om serveringen, men enligt henne väljer de flesta det tyska ölet.

– Det är ett typiskt sådant öl man ska dricka i sådant här väder, säger hon.

Annons

Till det valde många att äta bratwurst med surkål, eller det mer amerikanska alternativet hamburgare. Det varma vädret är troligtvis det som gör att det är ganska tomt på området under eftermiddagen och tidiga kvällen. Åsa Wirgin hoppas att det blir mera folk senare under kvällen och på lördagen.

– Imorgon kommer det att vara fullt här, säger hon.

En bit bort, bland utställarna, fortsätter det tyska temat. Där står Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg.

– Vi är här för att visa upp oss lite grann, berättar ordförande Leif Jönsson.

Föreningen brukar göra utflykter till motsvarande föreningar på andra sidan Östersjön. Under Trelleborgs 750-årsjubileumsfirande för två år sedan hade de besök av tyska föreningar.

– Vi vill främja närheten till Tyskland. Som gammal tysklärare tycker jag också att det är viktigt att väcka intresse för det tyska språket i Sverige, säger vice ordförande Monica Rosenqvist.

Något som inte är särskilt tyskt på Hamnfestens inledande eftermiddag är musiken. De lokala banden Sundays Down, Anywhere but here och Jetset spelar i väntan på EMD, som uppträder senare ikväll.

Gustav Svensson
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons