Annons

Hunden flögs till Rumänien

Paret Fredrik och Karin Holm från Beddinge erbjöd sig hjälpa den avlivningshotade valpen som TA skrev om i lördags. Men Jordbruksverket ger kalla handen åt deras initiativ. "Vi kan ta med den till Hamburg", föreslår Fredrik Holm. Enligt ägaren har hunden dock förts tillbaka till Rumänien.
Trelleborg • Publicerad 1 oktober 2007
"Vi kan tänka oss att hjälpa hunden", säger Fredrik och Karin Holm, som erbjudit sig att ta hunden till Tyskland. BILD: JOHAN PERSSON
"Vi kan tänka oss att hjälpa hunden", säger Fredrik och Karin Holm, som erbjudit sig att ta hunden till Tyskland. BILD: JOHAN PERSSONFoto: 

Det var i slutet av förra veckan som vi berättade om Jordbruksverkets krav att en valp i Trelleborg ska avlivas. Myndigheten menar att den tre månader gamla bichon havanais, som transporterats hit från Rumänien, saknar både rabiesvaccination och blodprovssvar.

Fredrik och Karin Holm, bosatta i Beddinge, kontaktade Jordbruksverket, allt för att rädda livet på den avlivningshotade hunden.

Annons

– Eftersom hunden inte kan försvara sig och uttrycka sig vill vi hjälpa till. Vi kan ta med den till Tyskland, när vi ska dit, för att ha den där i fyra månader, för att sedan ta den till Sverige på nytt.

Maria Cedersmyg på Jordbruksverket ställer sig dock kritisk till det initiativet:

– Det är otänkbart. Hunden måste avlivas med tanke på den potentiella rabiessmitta som föreligger, motiverar Maria Cedersmyg myndighetens beslut om att djuret ska avlivas inom en vecka.

Hon påpekar att hunden skulle få ha kommit till Sverige tidigast fyra månader efter födseln.

– Att föra hunden utomlands igen är inte tillåtet, eftersom vi bedömer att den har en osäker status. Det enda som gäller nu är att den avlivas, säger Maria Cedersmyg.

Ägaren, en 11-årig flicka är nedstämd över kravet på att hennes bichon havanais ska avlivas.

Enligt hennes far, som talar med förtvivlan i rösten, såg han till att hunden fraktades tillbaka till Rumänien i helgen.

– Jag stod inte ut. Min dotter mår så psykiskt dåligt. Hon är helt slut efter det här. Jag flög från Kastrup till Rumänien i fredags och tog med mig hunden, uppger han.

Därefter fortsätter flickans pappa:

– I efterhand vet jag att vi gjorde fel. Men vi fick information från veterinären i Rumänien att det skulle gå att ta med hunden hit, säger han.

Annons

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons