Annons

Hundarna som ska stoppa huliganerna

I hela landet är det brist på polishundförare. Men södra Skåne rör sig i motsatt riktning. Nu är åtta av maximalt tio hundförare på plats med sina hundar, fem i Trelleborg och tre i Ystad.
Trelleborg • Publicerad 20 mars 2007
Även om polishunden ytterst sällan använder käkar och tänder så måste det ändå tränas. Atenagårdens Kutte angriper ärmen som Håkan Hansson bär. Bild: Claes NybergFoto: 
Hälften av hundförarna i Polisområde Södra Skåne deltog i tisdagens träning, från vänster Wolf Lendt med Atenagårdens Kutte, Anders Nilsson med Imzedrifts Jaguar, Lassa Lahti med Karjalandets Diezel och Håkan Hansson med Jebas Jim. Bild: Claes NybergFoto: 
En skällande hund med hela garnityret synligt är imponerande. Hunden ska klara av att hålla hotfulla personer på avstånd, både om det en enstaka eller en folkmassa. Wolf Lendts hund Atenagårdens Kutte under anskällning. Bild: Claes NybergFoto: 

– Tidigare var problemet att få tag i bra hundar, nu är det brist på människor, säger Wolf Lendt, hundförare i Trelleborg.

De åtta hundförarna har varit poliser i sammanlagt omkring 155 år och hundförare i mellan 70 och 75 år. Under den tiden har de gripit mellan 700 och 1000 misstänkta gärningsmän.

Annons

Mycket har förändrats i polisens hundtjänst. Tidigare var tänderna polishundens viktigaste verktyg, men numera är det nosen.

– Hur ofta biter hunden egentligen? En gång av hundra? frågar Wolf Lendt och pekar på pistolen, pepparsprayen, batongen och handfängslet i bältet. Vi behöver inte hundarnas tänder. Men något liknande hundens nos har vi inte.

Varje hund och förare testas regelbundet. Hunden ska flyttas upp genom tjänstbarhetsklasserna, från 1 till 3, som avgör vilka uppgifter som hunden får användas till. Dessutom testas hundarna särskilt för det som kallas IMF, Ingripande mot folkmassa, en gång. men då måste hundarna vara uppflyttade tjänstbarhetsklass 2. – Hundarna ska klara att hålla sig passiva bland 25000 galna fotbollssupporters, men också jobba aktivt mot dem. De blir otroligt belastade.

Det är framför allt vid vissa typer av demonstrationer och så kallade högriskmatcher i fotboll som de hundarna används. För närvarande finns bara 15 IMF-hundar i Skåne som får lösa uppgifter inom hela polisdistriktet. Nya hundar ska testas i vecka 16. Hundförarna i södra Skåne skiljer sig också från poliserna i allmänhet på ett annat sätt, medelåldern är omkring 45 år. Numera ligger de utanför polisens så kallade säkerhetsbemanning, det vill säga det antal som minst ska vara i tjänst vid varje tillfälle.

– Vi jobbar när vi behövs bäst, säger Wolf Lendt. Och det blir nästan bara kvällstjänst. Vi har ett stort eget ansvar och bestämmer i huvudsak själva hur vi ska jobba.

En tid framåt ska poliserna jobba riktat mot busstationen vid Övre och Magasinet där det varit oroligt en tid på kvällarna och enskilda polispatruller hamnat i underläge.

En polis kan söka till polishundtjänsten efter två och ett halvt års tjänst. Tre nya har sökt utbildningen till hundförare och om de blir antagna väntar sju veckors utbildning på polisens centrala utbildningsanläggning i Karlsborg.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons