Hundar sprider skräck i byn

Ett par hundar har attackerat och bitit flera människor i ett mindre samhälle i Trelleborgs kommun. Trots flera polisanmälningar har ingenting hänt.
Trelleborg • Publicerad 24 juli 2014

Förra sommaren attackerade hundarna en tioårig pojke som fick rivmärken på bröstet. I vintras bet de en äldre man ovanför knäet. Vid ett annat tillfälle har de bitit en häst i benet och för ungefär en månad sedan bet de två kvinnor.

Uppgifterna kommer från flera grannar i samhället som menar att hundarna ger upphov till rädsla i området.

– Vi promenerar med tillhyggen, säger en av grannarna

En annan boende i närheten vars barn blev attackerade berättar att barnen var rädda långt efter händelsen.

– Mina barn ville inte gå utanför trädgården.

Enligt uppgiftslämnarna har hundarna varit inblandade i flera incidenter under ungefär ett års tid.

Vid ett par tillfällen har hundägaren polisanmälts. Men eftersom hundarna inte har några föreskrifter, det vill säga restriktioner, har anmälningarna lagts ned.

I stället drivs ärendena parallellt av en särskild hundenhet inom polisen som har till uppgift att utreda om det krävs föreskrifter på hundarna. Om så är fallet kan hundägaren bli skyldig att förse hundarna med till exempel munkorgar.

Ett brott blir det först om hundägaren bryter mot föreskrifterna.

Åsa Magnusson på polisens hundenhet bekräftar att det gjorts anmälningar mot hundägaren i fråga.

– Vi har ett pågående ärende, säger Åsa Magnusson.

Hundägaren själv erkänner att hundarna för ungefär en månad sedan smitit och attackerat ett par människor, men att hundarna nu är inlåsta och att ingen i omgivningen ska behöva vara orolig.

– Det behöver de inte vara, för jag ska hålla hundarna inne, säger hundägaren.

Vid någon eller några av de tidigare incidenterna ska grannarna ha förväxlat hundägarens hundar med en annan hund i grannskapet, enligt ägaren.

Nu har ägaren några veckor på sig att lämna in ett yttrande till polisens hundenhet som sedan ska besluta om eventuella åtgärder.

Fanny Nyberg
Mattias Bolin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.