Annons

Hundar med helande tassar

Att få en skoltrött elev att gå till skolan. Eller en äldre dement som vägrar att duscha att faktiskt göra det. Det är något terapihundarna Smulan, Vilda och Eddie kan hjälpa till med. På tisdagen visade de upp sig på Trelleborgen.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2018 • Uppdaterad 11 oktober 2018
Terapihundarna Eddie, Smulan och Vilda visade gärna upp sig på Trelleborgen.
Terapihundarna Eddie, Smulan och Vilda visade gärna upp sig på Trelleborgen.Foto: Tomas Nyberg

– En stor del av deras arbete är att bli klappad. Att bara sitta still och bli klappad och kramad.

Det säger Anna Hansson, matte till terapi- och besökshundarna Smulan, Vilda och Eddie när de besöker Trelleborgen på tisdagseftermiddagen. De är där som en programpunkt under den pågående Skåneveckan för psykisk hälsa.

Annons

Och som hjälp vid just olika typer av psykiska besvär, men även vid till exempel konflikter mellan elever i skolan, träning för strokepatienter och äldre dementa kan specialtränade terapihundar fylla en viktig funktion, menar Anna Hansson.

– Om jag hade kunnat betala mina räkningar med alla leende jag får när jag jobbar med mina hundar, det hade varit något, säger hon.

De tre papillonhundarna hon har med sig till Trelleborg är alla utbildade och diplomerade, mest skolad är Vilda som förutom diplomerad terapihund även har en examen i djurassisterad pedagogik och har uppdrag via bland annat Autism- och Aspergerförbundet. Bland mycket annat.

– Hon är helt magisk, säger Anna Hansson, och berättar hur en äldre dement som vägrade att duscha faktiskt började göra det med Vildas hjälp.

Vilda fick helt helt enkelt komma blöt till till den äldre som då undrade varför hunden inte var torr. Det resulterade i ett samtal om renlighet och att hunden, Vilda, så klart hade duschat innan besöket för att hon ville vara ren och fin.

De hela slutade med att den ädre ville duscha.

Anna Hansson och Eddie, som fick en extra applåd av de omkring 30 åhörarna på Trelleborgen. Han blev nämligen diplomerad besökshund så sent som förra veckan.
Anna Hansson och Eddie, som fick en extra applåd av de omkring 30 åhörarna på Trelleborgen. Han blev nämligen diplomerad besökshund så sent som förra veckan.Foto: Tomas Nyberg

Med Vildas hjälp kunde också ett gruppboende för barn med autism - där det var mycket bråk mellan barnen - börja samarbeta och vara nära varandra. Anna Hansson berättar att barnen fick lägga sig tätt, tätt ihop med fötterna upp i luften. Därefter fick Vilda gå på deras fötter.

– Om de började bråka då eller störa varandra så skulle Vilda ramla ner. Och det var det ju ingen som ville eftersom ju Vilda var deras vän, säger Anna Hansson.

Hon har en uppsjö berättelser om hur hennes hundar på olika sätt hjälpt människor med problem. Ofta handlar det om att försöka öka motivationen, att fungera som stöd och bidra till en ökad livskvalitet och bättre hälsa. Det är inte utan anledning hon kallar sitt företag för Helande tassar.

I hundarnas repertoarer finns också en hel del konster, som de gärna visar upp på Trelleborgen. Som att spela basket och fotboll. Och göra vågen.

Annons

Det är förmågor som också kan komma väl till pass i arbetet som terapihund. Det blir visserligen inga hårda hårda sparkar när det kommer till fotbollen. Men för en person som har drabbats av stroke kan den lilla rörelsen, att sparka bollen fram och tillbaka till en av hundarna, vara ett stort steg.

– Och det blir ju något extra när man kan säga att man har spelat fotboll med en hund, konstaterar Anna Hansson.

Andreas WestergrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons