HSB bygger inte vid Hamngatan

Byggnadsnämnden i Trelleborg säger nej till bygglov för HSB:s planerade bygge vid Hamngatan i Trelleborg och HSB Malmö lägger därför ner projektet.
Trelleborg • Publicerad 21 november 2007
Det blir inget HSB-bygge där Tryckarehusen låg. Vad som nu ska hända med tomten är ytterst ovisst. Bild: Claes Nyberg
Det blir inget HSB-bygge där Tryckarehusen låg. Vad som nu ska hända med tomten är ytterst ovisst. Bild: Claes NybergFoto: 

- Orsaken är framför allt att det inte finns tillräckligt med parkeringsplatser i HSB:s planering, säger Gert Rosenquist (spi), förste vice ordförande i byggnadsnämnden.

Enligt Stefan Ferm, stadsbyggnadschef i Trelleborgs, finns det risk för att Trelleborg nu får dras med en ödetomt i centrum under lång tid, kanske ända tills nästa högkonjunktur.

- På kort tid kan det bli svårt att bebygga tomten, men på längre sikt är det en attraktiv tomt, säger han.

Gert Rosenquist menar att byggnadsnämnden inte har något ansvar för att tomten kanske kan komma att ligga öde under lång tid.

- Vi ska inte ta några sådana hänsyn utan bara strikt bedöma ansökan om bygglov, säger han.

Gert Rosenquist menar också att det var den förra ledningen i Trelleborgs kommun som drev på ärendet för långt.

- Även om ett ärende har kommit långt måste man kunna säga nej, menar han.

Men så sent som i maj i år skrev Ulf Bingsgård (m), kommunalråd i den nya ledningen, under ett tillägg till HSB:s köpekontrakt på tomten. På HSB är man också förvånad över byggnadsnämndens beslut.

- Det är beklagligt att frågan tagit denna vändning, säger Lars Danielsson, vd för HSB Malmö. Vi har följt kommunens önskemål, rivningslov har beviljats och genomförts av den gamla byggnaden.

Om bygget genomförts skulle det ha gett 65 nya lägenheter samt affärslokaler och kostat cirka 175 miljoner kronor.

- Vi tycker att vi hela tiden har haft en positiv kontakt med kommunen, både under den gamla och den nya ledningen, säger Magnus Knutsson, affärsområdeschef på HSB Malmö.

Magnus Knutsson berättar att 14 lägenheter redan var sålda.

- Dessutom hade vi en rad seriösa intressenter som skulle teckna kontrakt när bygglovet var klart.

I byggnadsnämnden slutade frågan med votering som slutade med sju röster mot fem genom att alliansen och sd röstade nej till bygglov medan s röstade ja.

Gerd Klein (s), andre vice ordförande i byggnadsnämnden, menar att byggnadsnämnden tagit alltför stor hänsyn till handeln i sitt beslut.

- Jag beklagar djupt att det inte blev bygglov, säger Gerd Klein. Jag är rädd för att det här ger Trelleborg ryktet att vara en oflexibel kommun som inte kan klara förhandlingar av den här typen.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.