Annons

Hot mot polis tros vara del i hämndaktion

Måltavlorna: en polis och en åklagare. En 34-årig man från Trelleborg misstänks för olaga hot.
Trelleborg • Publicerad 26 oktober 2009
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Polisens bombbil utanför fastigheten i Trelleborg.
Polisens bombbil utanför fastigheten i Trelleborg.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Flera enheter från Räddningstjänsten kallades till adressen i Trelleborg.
Flera enheter från Räddningstjänsten kallades till adressen i Trelleborg.Foto: 
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Samtalet till polisens länskommunikationscentral loggades klockan 11.03 på lördagen. Det var en man som berättade att flera sprängladdningar placerats ut på olika adresser i Skåne. Sådana påståenden är polisen van vid, men det här samtalet innehöll detaljerade uppgifter om att poliser och åklagare skulle sprängas i luften.

Enligt tidningens källor framkom det att bakgrunden var en nyligen avslutad rättsprocess där en 34-årig man varit måls­ägare – alltså den som anklagar någon annan för ett brott. Men 34-åringen blev slutligen inte trodd av rätten. Den man han ville få straffad för brott friades.

Annons

Efter en första granskning verkade uppgifterna i samtalet hänga ihop och polisen drog igång ett massivt bomblarm eftersom en åklagare och en polis som påstods ha haft med processen att göra nämndes. Fyra adresser hamnade direkt i fokus.

Tygelsjö. En bil ägd av en polis bosatt i Skegrie, Trelleborgs kommun, säkrades.

Skegrie. Den bilägande polisens bostad spärrades av och utrymdes.

Vintrie. Malmö kommun. En åklagares bostad spärrades av och utrymdes.

Trelleborg. En lägenhet i östra delarna av stan kontrollerades och ett misstänkt föremål verkade ligga innanför dörren. I lägenheten, som för tillfället var tom, bor den 34-årige mannen.

Här började polisens bombgrupp sitt försiktiga arbete. Tillfartsvägarna spärrades och flera boende evakuerades. Polisen tog hjälp av räddningstjänsten för att kunna ta sig in genom fönstren på baksidan

Polisen beslutade snabbt att hämta in båda de män som var med i den nyligen avslutade rättsprocessen till förhör. Den ene togs klockan 14, den andre något senare.

Strax före klockan 16 kom en polisbil till bombadressen i Trelleborg. Med i bilen fanns 34-åringen. Han fördes in i bombteknikernas bil för att frågas ut. Det tog omkring en kvart, sedan körde polisbilen iväg med honom.

Vid 16.30 hade bombteknikerna gått in genom ytterdörren till den misstänkta lägenheten och kunnat konstatera att föremålet innanför dörren var ofarligt – det var en plastpåse packad med elektronik.

Vid det laget var larmet i det närmaste avblåst, men bombteknikerna besökte ändå övriga adresser för att söka misstänkta föremål.

Annons

Ett antal polistekniker dröjde sig kvar i 34-åringens lägenhet för att undersöka den närmare.

Enligt tidningens uppgifter misstänker polisen att 34-åringen ringt in hoten för att komma åt den äldre man han är i konflikt med. Grunden för konflikten är en påstådd skuld, som den äldre mannen vägrade betala. Då anklagade 34-åringen honom för flera brott, men fick slutligen sina anklagelser underkända i rätten.

Så sent som i fredags ska 34-åringen ha ringt och hotat den äldre mannen med vedergällning.

Vid klockan 21 på lördagen beslutade åklagaren att anhålla den 34-årige mannen för olaga hot mot grupp och hot mot tjänsteman. Då framgick inte om han erkänt att han ringde det falska larmsamtalet.

Halv ett på söndagseftermiddagen satt 34-åringen fortfarande anhållen.

– Samtidigt samlar vi bevis och har gjort vissa beslag, säger Calle Persson på Skånepolisens länskommunikationscentral.

– Lite beroende på vad som händer kan det bli aktuellt med fler förhör med den anhållne senare i dag, men prognosen är att inget allvarligt kommer att hända.

Har 34-åringen erkänt något ni misstänker honom för?

– Vad som har sagts i förhör vill jag inte gå in på.

Gustav Svensson
Joakim Palmkvist och Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons