Annons

Höstsådden hotad på Söderslätt

Det onormala regnandet gör att lantbrukarna har problem. Senast 15 oktober ska 60 procent av marken vara besådd eller bestå av stubbåker.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

- Frågan är hur mycket som kommer att sås i höst, säger Anders Påhlsson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet. Än så länge är relativt lite besått. Alla jordbruksföretag med mer än fem hektar åkermark ska ha minst 60 procent av marken höst- eller vinterbevuxen. Om inte marken är besådd kan lantbrukaren drabbas av böter. - I dag (måndag) har vi sökt en generell dispens hos länstyrelsen, säger Lisa Blixt på LRF Skåne. Vi har fått onormalt mycket nederbörd, skörden är försenad och jorden får packningsskador så att man inte kan höstså. Anders Eriksson på länstyrelsens lantbruksenhet bekräftar att en generell dispens kommer att beviljas. - Många har ju varit ute tidigt och plöjt, men sedan inte kunnat så. Det är ju inte rimligt att de drabbas av förhållande som de inte kan styra. Ett annat problem är att en del lantbrukare fått arealstöd för så kallad ettårig stubbträda. Nu har stubben stått ett år och ska egentligen plöjas upp och besås. Men det går ju inte så länge marken är så blöt som nu. Jan Åke Hansson på länstyrelsen har begärt hos Jordbruksverket att en generell dispens ska utfärdas från kraven på höstsådd. - Jag tror vi får ett undantag, men jag vågar inte lova, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons