Annons

Höstruskig Mikaelifest

Mikaelifesten inleddes med härlig festivalförväntan under tidiga fredagseftermiddagen - men sedan bröt rena höstrusket ut. Ändå var rätt mycket folk i rörelse på sommarens sista marknad.
Trelleborg • Publicerad 27 augusti 2004

BILD: TOMAS NYBERG

Långt före den offentliga invigningen klockan tre på eftermiddagen var det gott om folk ute på gatorna, lockade av det faktum att många av knallarna dragit igång försäljningen redan före klockan elva.

Annons

Och de som var ute så dags gjorde säkert inte bara de bästa kapen - de fick också det bästa vädret. Vid tvåtiden började det duggregna, och sedan var det så lagom festligt, med småspiksregn och paraplyvändarblåst ända fram till sjutiden på kvällen.

Matoset fördes med god vindstyrka fram och tillbaka över Algatan, C-B Friisgatan och Östergatan, och även över hantverksstallarna borta på Gamla torg där FBU satsat helt rätt på en ruskvädersmeny: ärtsoppa och pannkakor.

Strax intill blåste tältduken över ett marknadsstånd omkull, och en luttrad knalle fick muttrande börja kämpa med att åter få tak över huvudet.

Bland de klassiska marknadsvarorna, som grillspett, godis, gräddbullar och grillspett, grillspett, grillspett, syntes också exotiska mirakelkrämer, nyhetsprylar som den elektriska flugsmällan och annat som gav sken att vara exotiskt, som "champagnedruvorna", förvillande lika helt vanliga gröna druvor till både utseende och smak.

På rådhustorget försiggick en levande konstinstallation. Runt Trelleborgshems nybygge vid torget är nu rest ett långt plank, och detta dekorerades med graffitti av Henrik Jensen och Glenny Evander.

Framför besökarnas ögon växte verket fram, det tjusiga, men kanske lite tidsbegränsade budskapet "Mikaelifesten" i stora bokstäver.

Många stannade till för att kolla hur säkert killarna målade med sina sprayburkar, trots att regnet gjorde både underlaget och dem själva våta.

- Vi måste vänta med att dra linjerna runt om, för det rinner, berättade Henrik Jensen.

- Men det är lugnt!

Mikaeligeneralen Lasse Svensson såg dock inte ut att tappa humöret för lite vått väder. Men det är klart, han skyddades av uniform och generalshatt.

Annons

- Det verkar som om de högre makterna inte riktigt har läst det finstilta i det avtalet som jag hade med dem, säger han.

- Där står att det ska vara fint väder nu. Men förhoppningsvis läser han det till i morgon.

Lasse Svensson gjorde sitt bästa för att pigga upp folk, men i många fall så behövdes det knappt:

- Det är många som beklagar vädret. Men samtidigt tycker man att är det fest, så är det fest!

Men nog såg en och annan knalle lite missmodig ut. Och tänkte i sitt stilla sinne att "nästa år säljer jag paraplyer".

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons