Annons

Hospiceförslag lagt på is

För närvarande finns inga planer på att bygga ut ett hospice vid Trelleborgs lasarett. Frågan har diskuterats i flera år, men sedan Vellinge och Svedala planerat att bygga ut trygghetsplatser inom vårdboende så saknas underlag för ett hospice.
Trelleborg • Publicerad 23 mars 2004

Utvecklingen av den palliativa vården (framför allt lindring av sjukdomssymtom i livets slutskede) inom sydvästra Skånes sjukvårdsdistrikt, Malmö stad, Trelleborgs, Vellinge och Svedala kommuner har utretts och förslagen är nu ute på remiss. Trelleborgs kommun har två korttidsplatser för palliativ vård på Mimers hus. Men det räcker inte. Under förra året vårdades sju patienter från Trelleborg på hospice i Malmö, 13 patienter från Vellinge och fyra från Svedala. När det nya vårdboendet S:t Knut invigs i Vellinge finns där två trygghetsplatser. Behovet av palliativa resurser finns. Många patienter remitteras, när de blir sämre, från särskilda boenden och från primärvården till sjukhusens akutmottagningar och sedan vidare till vårdplatser inom akutsjukvården eller till den palliativa enheten i Malmö. I huvudsak handlar det om patienter med cancer, ALS, kronisk obstruktiv lungsjukdom och hjärt-kärlsjukdom i livets slutskede som har behov av den avancerade palliativa vården. Eftersom samordningen mellan den kommunala sjukvården, primärvården och akutsjukvården inte fungerar som den ska remitteras många patienter till akutmottagningarna. Med ett bättre samarbete mellan parterna skulle många patienter kunna fortsätta att vårdas i hemmet. Styrgruppen för utredningen bedömer att hospice i Malmö räcker till för sjukvårdsdistriktets behov. Men det behöver kompletteras med ett palliativt rådgivningsteam som ska ge stöd, rådgivning och utbildning till personalen i kommunernas vårdboende, hemsjukvården och primärvården för att minska behovet av att remittera patienter till akutsjukvården. I varje kommun ska det finnas palliativa ombud, en sjuksköterska, en undersköterska och en läkare, som arbetar tillsammans med att förbättra den palliativa vården. Varje kommun ska dessutom peka ut ett antal platser inom vårdboende och korttidsboende som ska fungera som trygghetsplatser för patienter som behöver stöd. Behoven har beräknats till sex platser i Trelleborg, fyra i Vellinge och två i Svedala.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons