Annons

Hoppas att bankerna gör undantag

Flertalet köpare kan de nya lånereglerna, men många kommer till banken och hoppas på en alternativ lösning på finansiering. Och ibland får de rätt.
Trelleborg • Publicerad 11 oktober 2010

Ansökningarna om bolån är fortfarande lika många. Men det är inte alla som blir beviljade. Det menar Ann-Sofie Nilsson, privatrådgivare på SEB i Trelleborg.

– De nya reglerna innebär ju att det finns en risk att det blir färre som kommer att kunna låna, säger hon.

Annons

Men på Handelsbanken ser man inte den tendensen.

– Det är ungefär samma flöde som innan, om inte bättre. Det har hämtat sig från lågkonjunkturen och krisen och nu är framtidstron i samhället bättre igen. Man är inte fullt så rädd att förlora sitt jobb längre, säger Marianne Nilsson, Handelsbankens bankchef.

Hon menar att de nya reglerna inte alls gör det omöjligt att få ett bolån.

– Snarare handlar det om att vi får diskutera vad man kan lägga som bottenlån och vad man ska lägga som andra lån, säger Marianne Nilsson.

Syftet med de nya reglerna var ju att minska hushållens belåning. Tror du inte att detta kan leda till att belåningen ökar istället?

– Nej, inte alls. Vilka lån man tar beror alldeles på den individuella situationen, säger Marianne Nilsson.

Ann-Sofie Nilsson på SEB tror dock att fler förändringar kan vara att vänta.

– Om alla börjar ta blankolån kanske Finansinspektionen kommer att vidta andra åtgärder.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons