Annons

Hopp om framtiden för Lag-om tjänst

På måndag fattar Trelleborgs kommunfullmäktige beslutet att dra sig ur Lag-om tjänst. Men företaget kommer att leva kvar som tidigare.
Trelleborg • Publicerad 20 oktober 2010
Birgitta Jensen och Tomas Magnusson, som båda är anställda av Lag-om tjänst, är övertygade om att företaget klarar sig utan Trelleborgs kommun som medlem. "Vi vill ju bli mer självständiga", säger Birgitta Jensen.
Birgitta Jensen och Tomas Magnusson, som båda är anställda av Lag-om tjänst, är övertygade om att företaget klarar sig utan Trelleborgs kommun som medlem. "Vi vill ju bli mer självständiga", säger Birgitta Jensen.Foto: 
Foto: 

– När kommunen inte längre är inblandad kanske vi får en större känsla av att tillsammans driva saker framåt, säger Tomas Magnusson.

Han jobbar på Lag-om tjänsts avdelning för flytt och transport, och utför också en del bygg- och snickeriarbeten. Han håller just på att färdigställa en trappa som han snickrat och målat till Högalids förskola. Trappan håller på att torka i måleriverkstaden.

Annons

Trots att kommunen sannolikt drar sig ur företaget, och mer än en tredjedel av den garanterade omsättning försvinner, så är han och kollegan Birgitta Jensen positiva inför framtiden.

– Jag tror att vi kommer att få uppdrag på annat sätt. Vi är så pass bra rustade att vi kommer att reda ut det. Vi kanske till och med får ännu fler uppdrag, säger han.

Men oron finns. Inte för att de som arbetar kvar inom Lag-om tjänst inte ska klara av att driva företaget på egen hand, men för att kommunen i elfte timmen ska besluta sig för att lägga ner Lag-om tjänst.

– Man vet ju aldrig förrän beslutet är klubbat. Men att kommunen drar sig ur tror jag vi fixar. Vi vill ju bli mer självständiga, och vi får kämpa för att få fler uppdrag, säger Birgitta Jensen.

Hon är sjukskriven på halvtid, och om inte Lag-om tjänst funnits så tror hon att hon varit heltidssjukskriven. Tomas Magnusson, som efter 30 år på Trelleborg AB inte klarade av den tunga arbetsbelastningen, ser framför sig en tillvaro som arbetslös utan Lag-om tjänst.

– Så är det för många här. Det blir försörjningsstöd och a-kassa istället.

Lag-om tjänsts verksamhetsledare Börje Zinn anser att ansvaret vilar stort på kommunen för att kunna möjliggöra att Lag-om tjänst ska kunna lämna anbud på tjänster.

– Visst finns det en oro över hur många uppdrag vi kommer att få framöver av kommunen. Det förutsätter att man fullföljer tanken med att gynna arbetsintegrerande sociala företag så att man har chans att lämna anbud, säger Börje Zinn.

Om kommunen drar sig ur återstår sju medlemmar i Lag-om tjänst. Det är företagsledningen, Börje Zinn, Annika Fingal och Håkan Trulsson, samt fyra anställda.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons