Annons

Hopp om att rättspsyk ska falla i god jord

Lund sa nej, liksom Höör. Efter snabbt politiskt agerande ska ett rättspsykiatriskt centrum byggas i Trelleborg. Men blir anläggningen det lyft som man hoppas på? Allt ligger nämligen inte i händerna på regionen och kommunen. En förändrad lagstiftning, som ingen idag vet innehållet i, kan få stor betydelse.
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2011
Här, på åkern utanför Mellanköpinge, vill Region Skåne och Trelleborgs kommun bygga ett rättspsykiatriskt center. Catharina von Blixen-Finecke (M), som är ordförande i vårdproduktionsberedningen i Regionen, har varit drivande i att hitta en lämplig placering för rättspsyk.
Här, på åkern utanför Mellanköpinge, vill Region Skåne och Trelleborgs kommun bygga ett rättspsykiatriskt center. Catharina von Blixen-Finecke (M), som är ordförande i vårdproduktionsberedningen i Regionen, har varit drivande i att hitta en lämplig placering för rättspsyk.Foto: 
Foto: 

– Vi försöker göra det, vi försöker väga in hur det kan bli, säger Lars Kristensson, produktionsdirektör i Region Skåne.

Han är en av de ansvariga tjänstemännen för det planerade bygget av ett rättspsykiatriskt centrum i Mellanköpinge, det sjukhus i Skåne där den inledande rättspsykiatriska vården ska finnas.

Annons

Även om regionen gått ut och pratat om 60 patienter och 130-150 arbetstillfällen så vet man inget om framtiden. En översyn av den psykiatriska tvångsvårdslagstiftningen pågår just nu. I direktiv och tidigare utredningar talas om att lagen om rättspsykiatrisk vård helt ska tas bort, att fler personer ska dömas till fängelse, medan de som inte anses ”tillräkneliga” ska slippa påföljd. Sammantaget skulle det kunna innebära mer samarbete mellan Kriminalvården och rättspsykiatrin. Och att färre patienter kommer att vårdas på ett rättspsykiatriskt sjukhus som det i Mellanköpinge.

– Vi tror att det kommer att bli ett något mindre antal patienter i jämförelse med nuläget som döms eller vårdas inom rättspsykiatrisk vård. Men det är bara en tro om framtiden, vi vet inte exakt idag. Därför gäller det att ha en dimensionering, men inte en alltför överdådig, säger Lars Kristensson.

Tidigast om ett år eller kanske ett och ett halvt tror Lars Kristensson att byggnationen kan påbörjas. I många år har Region Skåne haft behov av nya lokaler för rättspsykiatrisk vård. Lokalerna på S:t Lars-området i Lund är utdömda, liksom de på Sege park i Malmö.

Det har varit en lång process med många turer. Under 1999 fick regiondirektören uppdraget att hitta möjliga ersättningslokaler. Under 2004 kom förslaget om lokaler på Gastelyckan eller Brunnshög i Lund och Fosie i Malmö. Av det blev intet, bland annat på grund av protester från närboende. När sedan Hasslandaområdet i Lund kom på tal var etableringen nära. Men Region Skåne ändrade inriktning och bantade projektets storlek. Då backade Lunds kommun.

– Då stod man där, och sa att vi får titta på vad vi har i egna lokaler, säger Catharina von Blixen-Finecke (M), ordförande i vårdproduktionsberedningen i Region Skåne.

Men regionens förhoppning om att använda tomma lokaler på Orupssjukhuset i Höör grusades snart. Närboende protesterade, de befarade sänkta huspriser och att få möta mördare och våldtäktsmän i Orupsskogen. Den politiska ledningen var inte heller intresserad.

– Kommunen hade helt andra visioner om vad man ville ha. Man ville ha ett högklassigt spa med rekreationer, säger Catharina von Blixen-Finecke.

Vad tänkte du när Höör sa nej?

– Jag tänkte att de förstår inte vad detta kan innebära positivt för kommunen. Men det är inte för mig att tala om för kommunen vad den ska tycka.

Det var i december 2009 som regionen lade ner planerna på Höör och letandet gick vidare. I Trelleborg hade kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) gått och funderat på regionens icke-närvaro på orten.

Annons

– Skånetrafiken är placerad i Hässleholm och kulturfrågorna har man i Landskrona. Men vi har ingenting av tyngd från regionen. Det var när jag träffade Catharina i andra sammanhang som jag frågade varför det blivit så och om det inte finns något på gång i regionsammanhang, säger Ulf Bingsgård.

– Trelleborg var snabbast att nappa, säger Catharina von Blixen-Finecke. Man såg alla möjligheter med att få ett rättspsykiatriskt centrum, att få ett forskningscentrum och att få arbetstillfällen. Det fanns också andra kommuner som nappade, men det var lite senare. Och vi hade inlett samtal med Trelleborgs kommun och då stod vi vid det.

Med kraven att centret ska ligga nära stan, men inte för nära och på kommunägd mark, sattes luppen över Mellanköpinge.

Någon oro över opinionsläget känner varken Ulf Bingsgård eller Catharina von Blixen-Finecke.

– Generellt sett har det varit ett positivt bemötande. Man ser möjligheterna och fördelarna med att det kommer hit. Vi har också haft möjlighet att träffa både de boende i Mellanköpinge men även koloniföreningen och gett dem information. Det är tyvärr lätt att få felaktiga bilder av vad den här etableringen kan innebära, säger Ulf Bingsgård.

Det finns kritik mot en etablering. Sverigedemokraterna i Trelleborg anser att det är fel att lägga rättspsyk just i Mellanköpinge. Med en pågatågsstation i Trelleborg och en ny fotbollsarena norr om Trelleborg kommer marken i Mellanköpinge att bli värdefull och borde användas till annat än en rättspsykiatrisk klinik, anser oppositionsrådet Per Klarberg.

– Det är många andra kommuner som har sagt nej, precis av samma anledning som vi säger nej. Jag förstår inte varför det ska ligga just där.

– Varför inte lägga det ute i Näsbyholm, påpekar Per Klarberg med passning till Catharina von Blixen-Finecke som är bosatt just där.

Ändå var Per Klarberg först positiv till att bygga i Mellanköpinge.

– Första mötet vi fick var lite ett halleluja-möte, att nu ska vi få rättspsyk. Det var inte ett objektivt möte, där var representanter från Region Skåne och en professor i psykiatri. Det var bara den ena sidan som fick komma till tals, säger Per Klarberg som menar att det finns en stor oro hos medborgarna för etableringen av rättspsyk.

Annons

Själv har han varnat för att pedofiler kommer att bosätta sig i kommunen efter att de blivit utskrivna, argument som verksamhetschefen för psykiatri, Lennart Meyer, avfärdade med att det saknas belägg för.

– Exakt hur vi ska gå vidare har vi inte diskuterat ännu. Vi kommer att gå emot planerna allteftersom de dyker upp, om det fortfarande är aktuellt med Mellanköpinge, säger Per Klarberg.

Och planerna fortskrider. Regionen besöker nybyggda anläggningar i Sverige och utomlands, alltmedan regeringens utredare färdigställer utredningen som kommer innebära förändrade regler och krav på rättspsykiatrin. Den 15 december ska utredningen vara klar. Accepteras den går den sedan ut på remiss.

– Om vi tänker oss att lagen träder i kraft den 1 januari 2014, så kommer folk inte att vara friskare då än den sista december. Vårdplatserna kommer behövas på något sätt. Men kanske inte som i dagens rättspsykiatriska vård, säger Jerry Eriksson, regeringens särskilde utredare av lagstiftningen.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Niclas Sörenson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons