Annons

Hopp och resignation

– Öster är den finaste delen av Trelleborg, och den vill man förstöra. Och nu går det väl inte att sälja huset, det är väl ingen som vill flytta hit.
Pia Zetterlund bor på Östra Förstadsgatan. När vi pratar hamn, utbyggnad, valresultat och Söderslättspartiet blir hon bara argare ju längre samtalet går.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2010
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Claes Nyberg
Bengt Jadner riskerar att få sitt hus rivet om infarten till hamnen ska dras österifrån. Men han är inte särskilt bekymrad över det. "Bara de säger till en dag innan de river huset, så jag hinner packa".Foto: Claes Nyberg
Man har nog fått en tankeställare och går försiktigare fram i frågan än vad man annars hade gjort", säger Madeleine Brandin apropå Söderslättspartiets inträde i politiken och den debatt det fört med sig.Foto: Claes Nyberg

– Jag bodde fint på Regementsgatan i Malmö, men vantrivdes något fruktansvärt. När jag flyttade hit var jag så glad över att jag äntligen kunde trivas i Skåne. Och så får vi veta det här med hamnutbyggnaden och då undrar vi varför vi egentligen valde att bosätta oss här.

Pia Zetterlund flyttade från Malmö till Östra stranden för sex år sedan för att slippa från trafiken. Nu är hon rädd att drömmen om ett lugnt och stilla liv ska förstöras. Hamnutbyggnaden med infart österifrån kommer för evigt att förändra området hon bosatt sig i. Den tunga trafiken kommer alldeles inpå knuten. Igen.

Annons

Pia Zetterlund tycker att hela hamnutbyggnaden är onödig, och om den nu måste till så borde den bästa lösningen vara att ha infarten västerifrån även i fortsättningen.

När hon fick veta hur planerna egentligen ser ut blev hon så arg att hon engagerade sig i Söderslättspartiet, ett parti som har en slopad hamnutbyggnad som sin största fråga. Nu hoppas hon mycket på att det nystartade partiet kan påverka utvecklingen i hamnfrågan.

– Jag hoppas att vi kan påverka så mycket att hamnen inte byggs ut hitåt. Och att infarten till hamnen ska dras här verkar idiotiskt. Varför ska man gå runt hela Trelleborg?

Det är en underbar eftermiddag i oktober. Solen skiner, det blåser nästan inget alls och trelleborgare med eller utan hund vandrar upp och ner längs stranden. För dem är Östra stranden en pärla, ett smultronställe i en på många ställen rå industrimiljö. Bland dem som bor på Östra stranden finns en stolthet över en stadsdel som inte är lik någon annan. Men också en resignation, en uppgivenhet över det som många upplever som en nonchalans mot det gamla och äkta, och en allmän förstörelsemani.

– Det är så typiskt Trelleborg på något sätt. Att vilja riva det gamla och bygga nytt. Jag förstår inte varför man vill förstöra så mycket av de gamla miljöerna.

Kajsa Bergstrand är en av de typiska eftermiddagsflanörerna. Med blandrashunden Laika vid den ena sidan och blandrashunden Lovika vid den andra går hon en snabb promenad i solskenet. Hon tänker ganska mycket på vad som kan hända och eftersom hon bor på Kullagrundsgatan inser hon att hon blir starkt påverkad av en hamnutbyggnad.

– Det är klart man tänker på det. Jag hade ingen aning om detta när jag flyttade hit. Tyvärr tror jag inte det spelar någon roll att Söderslättspartiet kommit in, det känns som att politikerna har hållhakar på varandra på något sätt.

Vid ett litet gult trähus ända nere vid stranden sitter arkitekten och författaren Madeleine Brandin. Från huset har hon en vidunderlig utsikt mot havet.

– Det är så äkta här, med alla de gamla husen och bodarna. Jag går här varje dag, det är underbart.

Madeleine Brandin är engagerad i hamngruppen men inte i Söderslättspartiet. Hon har pratat med många i området som tidigare röstat på andra partier men som i det gångna valet lade sin röst på Söderslättspartiet.

Annons

Madeleine Brandin tror att partiets inträde i politiken kan ha betydelse även om de tre mandaten inte verkar ge dem så stort inflytande.

– Bara att partiet kommit in och den debatt det fört med sig tror jag bidrar till lite återhållsamhet. Man har nog fått en tankeställare och går försiktigare fram i frågan än vad man annars hade gjort, säger Madeleine Brandin.

Innan valet upplevde Madeleine Brandin en viss uppgivenhet inför hamnutbyggnaden bland de boende på Östra stranden. "Det är inte lönt att bygga ett nytt kök för det är ändå ingen som vill köpa mitt hus".

– Jag har mött lite sådana stämningar innan valet, kanske blir det andra tongångar nu när Söderslättspartiet kommit in.

En bit bort bor Tom Nyström. Han är också engagerad i Hamngruppen och stod på plats nio på Söderslättspartiets lista inför valet. Som nybliven hundägare är han ofta ute och promenerar med hunden längs stranden. Då får han höra ett och annat från människor han möter.

– De brukar gratulera till valframgången och så är samtalet igång, Folk berättar om hur förbittrade de är över hamnutbyggnaden. Och särskilt eftersom den kommer att ta väldigt lång tid. Hur går det då med Östra skolan till exempel? Kommer det att köra tung trafik där dagligdags?

Kommunalrådet Ulf Bingsgårds påstående i Trelleborgs Allehanda att Söderslättspartiets framgångar på Östra stranden berott på att partiet spridit skrämselpropaganda för att värva röster ger han inte mycket för.

– All vår information har utgått från hamnens egna utredningar, vill han kalla det skrämselpropaganda, så är det väl det.

Valdistriktet Fagerängen - Östra stranden har i alla år varit ett av socialdemokraternas starkaste fästen. Men i det senaste valet tappade partiet åtta procentenheter. Monica Nordbladh är socialdemokratisk politiker och bosatt på Tokers väg. Hon är inte förvånad över Söderslättspartiets stora framgångar i området. "Den förbannade hamnen", som många uttrycker det enligt henne, upprör.

– Ingen vill ha den hos sig, men alla vill ändå att den ska finnas. Och ska jag vara helt ärlig så hade även jag hellre sett att den byggts ut någon annanstans, men man får försöka finna sig i det och lita på att de som har förstånd lägger den där det passar bäst, säger hon.

Annons

Hon kan delvis hålla med om att Socialdemokraterna och andra etablerade partier kanske skulle ha behandlat hamnfrågan annorlunda och på så sätt mildrat missnöjet.

– Jag tror man skulle kunna ha varit bättre på att utreda var utbyggnaden är mest lämpad, och det måste man ha riktiga konsulter till att göra.

Söderslättspartiets inträde i politiken tror hon inte kommer att ha så stor påverkan på frågan.– Jag vet inte hur de ska komma fram till en bättre lösning än någon annan.

De som sätter sitt hopp till Söderslättspartiet har inte mycket för det. Det tror i alla fall inte förra kommunalrådet Egil Ahl (S), som bor på Östra stranden.

– Moderaterna och Socialdemokraterna är i princip överens om hur hamnutbyggnaden ska utformas, så de lär nog bli besvikna.

Egil Ahl är dock inte överraskad över att det bildats ett missnöjesparti som drar många sympatisörer på Östra stranden och på landsbygden där ringvägen ska dra fram.

– Så fort planerna presenterades och det stod klart att 28 fastigheter skulle rivas längs ringvägen, så visste jag att ett nytt parti skulle startas. Det var bara en fråga om vem som skulle göra det.

Hur diskussionen bland grannarna på Östra stranden går vet Egil Ahl inte så mycket om.

– Det är ingen som pratar med mig om det, de vet vad jag tycker.

Många har åsikter, många är oroliga. Men Bengt Jadner, en av dem som borde vara mest orolig bryr sig faktiskt inte särskilt mycket. Han bor precis vid gång- och cykeltunneln under järnvägen och om infarten kommer in österifrån måste hans hus rivas. Men Bengt Jadner bekymrar sig inte. Efter att han stannat med sin cykel för en liten pratstund avslutar han med orden:

Annons

– Bara de säger till en dag innan de river huset, så att jag hinner packa.

Sen cyklar han iväg västerut.

Martin Strandberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons