Annons

Hönsägaren får mata sina djur igen

Från och med torsdag får hönsägaren som har en uppfödning vid gränsen mellan Svedala och Trelleborg återigen ansvaret för sina drygt 100 höns.
Trelleborg • Publicerad 21 januari 2004

Det var i slutet av förra veckan som han fråntogs rätten att ta hand om dem sedan det misstänkts att de inte fått mat på tre dagar. - Någon tog bort fodret och vattnet som jag gett hönsen. Jag matade dem dagen före inspektören kom dit. Det är fråga om sabotage. Någon vill skada min verksamhet, säger ägaren till Trelleborgs Allehanda. Till länsveterinären Eva Stenfelt-Thuresson har ägaren dock gett en annan version av det inträffade. - Ägaren har förklarat att det var sviktande hälsa som gjorde att han inte kunde utfodra dem, säger hon och fastslår att ägaren fått ett muntligt besked om att han tillåts ta hand om sina djur på nytt. Det var i förra vecka som vi berättade om en hönsuppfödning i Svedala kommun, precis på gränsen till Trelleborg. I torsdags direkt efter det att personal vid miljökontoret i Svedala slagit larm om situationen omhändertogs djuren av polisen, som fram till torsdagen har ansvarat för matningen. - De två första dagarna körde vi dit och gav dem foder. Sedan dess har några djurvänner som vi anlitat tagit hand om dem, säger Bo Berggren vid Svedalapolisen. Hur länge djuren varit utan föda är det ingen som ännu lyckats avgöra, varken polisen eller länsveterinären. Enligt ett tips till djurskyddsinspektören Eva Cedergren kan det ha rört sig om tre dagar. Inte heller har man kunnat konstatera motivet. - Vi vet inte varför det var helt tomt i matskålarna när vi kom dit, säger hon. Ägaren som är bosatt i Trelleborgs kommun hävdar att han matat djuren som vanligt: - Det är någon som vill skada min verksamhet. Anläggningen är olåst och någon har gått in bland hönsen när jag var borta och tagit allt foder och vatten från djuren. Efter det här ska jag skaffa lås så att ingen obehörig tar sig in, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons