Annons

Hönsägare riskerar åtal

Jordbruksverket vill sätta stopp för 27 hönsägare runt om i landet. Deras hönsburar är nämligen för trånga, enligt myndigheten. Drygt hälften av hönsägarna finns i Skåne. En av dem har sin verksamhet i Östra Värlinge på Söderslätt.
Trelleborg • Publicerad 29 december 2003

Jordbruksverket anmäler nu de 27 äggproducenterna och hävdar att de begår ett lagbrott. Efter nyårshelgen ska åklagarmyndigheten och polisen ta ställning till om det ska väckas åtal mot hönsägarna. Leif Denneberg, chef för djuravdelningen på Jordbruksverket i Jönköping, går till hårt angrepp mot producenterna. - Det är uppenbart att de bryter mot djurskyddslagen. Det är ett flagrant brott. Det är det minsta man kan begära att uppfödarna förser burarna med sittpinne, rede och sandbad. Dessutom är utrymmena alldeles för små i dag, säger Leif Denneberg. Finner åklagarmyndigheten att det finns substans i Jordbruksverkets anmälan riskerar hönsägarna antingen böter eller fängelse. Som mest kan de bli inburade i två år. Lars A Schyllert i Östra Värlinge, som sysslat med höns och äggproduktion, i 40 år och har cirka 10 000 höns, tar åtalsanmälan med ro. - Så vitt jag kan bedöma går det ingen nöd på mina höns. Anmälan mot oss 27 producenter ser jag mer som en juridisk sak än en praktisk. Felet har begåtts av Jordbruksverket själva som ställer orealistiska krav, säger Lars A Schyllert. Han menar att myndigheten inte lyckats uppnå de direktiv som man själv har satt upp under de senaste tio åren. - Det är svårare än man från början hade kunnat tro. Man får gå tillbaka ända till när det planerades ett förbud mot burhöns i början av 1990-talet, säger han. Numera avlidna författaren Astrid Lindgren gick i spetsen för en kampanj som krävde förbättrade villkor för de svenska värphönsen. Regeringens present till Astrid Lindgren var att hönsen skulle vara ute ur burarna allra senast 1999. Men inget har hänt sedan dess. - Det är fråga om kvadratcentimeters skillnad när de gäller de burar jag har och de så kallade "inredda" varianterna som Jordbruksverket vill att vi ska ha, säger Lars A Schyllert. Som vi berättat tidigare har frågan om burarnas storlek diskuterats livligt. Förra året uppmärksammades bland annat en äggproducent från Helsingborgstrakten, som blev friad i Jönköpings länsrätt efter att Jordbruksverket gjort en anmälan och krävt att hönsen skulle få tillgång till sittpinne, rede och sandbad.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons