Hon vill spinna kulturella nät

Trelleborg • Publicerad 15 juli 2005

Konstnären och bildpedagogen Birgitta Godlund är bortskämd med att kunna "glassa in", som hon uttrycker det, och få gehör för sina vilda idéer.

Vare sig det handlar om att starta nätverk för konstnärer i Kenya eller Polen, förlösa kreativiteten hos gatubarn, koppla samman museer med skolor eller ta konsten innanför fängelsemurarna – som personlighetsutveckling för dömda brottslingar.

Antagligen, funderar hon, är det hennes bakgrund som konstfackelev, pedagog på Moderna museet i Stockholm och diplomathustru som öppnat dörrar. Ja, om det nu inte är hennes smittsamma entusiasm inför kulturens inneboende kraft, förstås.

Men i Beddingestrand, där hon och maken Hans är sommarboende sedan 17 år tillbaka, vet få vem hon är. Att hon bott och verkat i Moskva, Bagdad, Bukarest, Jakarta, Kenya och Uganda, och för närvarande bor i Polen. Att hon ställt ut på exotiska platser som Tretyakov-galleriet i Moskva eller franska kulturcentret i Nairobi, och ordnat happenings i Kampala, Uganda. För att inte tala om hennes verksamhet som museipedagog och ledare av kreativitetsverkstäder.

Så i Trelleborgs kommun har hon hittills inte gjort mycket avtryck, bortsett från en och annan konstutställning. Men det ska det förhoppningsvis bli ändring på nu.

– Snart flyttar vi till Beddingestrand för att bo året om, berättar hon.

– Men jag som har bott i flera u-länder, jag tycker att det är lite av ett u-land här – kulturellt sett. Och så kan det inte vara på en plats där vi ska bo!

Fast goda exempel finns, tillägger hon. Trelleborgs bibliotek är "jättesnofsigt", kyrkorna satsar på musik och konst och museet är med i svängarna.

– Det är ett u-land i utveckling, kan man säga! skrattar Birgitta.

Hennes plan är att hitta likasinnade till ett nätverk, som ska binda ihop konstnärer, konsthantverkare, galleriägare och andra på ett pärlband från Falsterbo till Simrishamn. Birgitta Godlund har redan börjat, i det lilla nätverket "Öppna sinnen", öppet för alla kulturarbetare. Och varför då? För att konstnärerna ska sälja fler tavlor?

Nej, finessen är helt enkelt den att kulturen gör en bygd mer levande. Det tror Birgitta Godlund benhårt på.

– Men träffas man inte regelbundet och peppar varann, då sätter inte folk igång saker, säger hon.

Starten blir en registrering av alla kulturintresserade. Sedan ligger vägen öppen för samarbeten, utställningar, sociala samkväm, allt möjligt.

Birgitta Godlund är född i Lund, som dotter till en kulturgeograf, och fick tidigt folkbildariver. 1979 började hon hålla kurser för både skolbarn och lärare på Moderna museet.

– Idén var att sitta framför konstverk så länge att man börjar associera kring det, kommer ihåg vad man tänkt om andra verk, börjar se samband och teman, berättar hon.

Hon bubblar av idéer och drömmar, i en ström av stickspår och associationer. För henne är dialogen med andra en ständigt pågående brainstorming.

Birgitta Godlund är en smula otålig och vill att allt ska hända nu, direkt, men är samtidigt mycket förtjust i långsiktiga effekter. Som den påverkan som en tidig exponering för konst och kultur kan ha på ett helt människoliv. En vänskaplig exponering som inte skrämmer, utan väcker nyfikenhet och spontan kreativitet. Och vaccinerar mot missuppfattningen att kultur skulle vara något svårt där det finns rätt och fel. Det finns ju knappt ens något upp eller ner.

– En nyckel till att bli berörd av konst är att släppa tanken på rätt och fel, och inse att det är den egna upplevelsen som räknas, säger Birgitta.

På 90-talet höll Birgitta Godlund workshops på anstalterna Hall och Norrtälje, med målet att påskynda läkningen av internernas psykiska sår.

– Det finns gott och ont i alla. Jag vill plocka fram och jobba med det som är gott, förklarar hon.

– Men skapandet är bara en del av läkningen. Det kräver oerhört mycket att rehabilitera människor som är drogmissbrukare och trasiga i själen.

Effekterna var förstås svårtydbara. Men vissa fångar som var deprimerade och vägrade delta i övrig verksamhet, de ville gärna komma och måla.

– De flesta gjorde oerhört kaotiska bilder, berättar Birgitta.

– En man gav mig ett gott betyg, när han såg att vi höll kurser även för barn. Ganska dyra för en anstaltsfånge, kunde man tycka, men han ville låta sin dotter gå där. "För hon ska inte bli som jag", sa han.

Lars Thulin

0410-545 20

Lars.thulin@

Birgitta Godlund

Ålder: 55

Familj: Maken Hans, fyra barn och dalmatinern Isis.

Läser just nu: "Vita nätter och svarta" av Jaan Kaplinski. En brevväxling mellan en estnisk författare och en finsk poet, om förlusten av kultur, skyddsnät och nätverk.

Favoriträtt:Svenskt smörgåsbord. "Där finns lite till var och en!".

Motto:"En god idé tål att bollas".

allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.