Annons

Hon vill att havet lyfts fram

Trots att hon inte bor i Trelleborg spenderar hon större delen av sin vakna tid här. Varje dag träffar Camilla Bengtsson-Werelius många trelleborgare och hon tycker att kommunen är värd att vara stolt över.
Trelleborg • Publicerad 15 maj 2009
När Camilla Bengtsson-Werelius är i Trelleborg spenderar hon större delen av tiden på sitt arbete, gymmet Sports club oasen. Foto: Claes Nyberg
När Camilla Bengtsson-Werelius är i Trelleborg spenderar hon större delen av tiden på sitt arbete, gymmet Sports club oasen. Foto: Claes NybergFoto: 

Beskriv din relation till Trelleborg.

– Jag har ju varit här och drivit företaget i 18 år. Trots att jag inte är född eller uppvuxen här är jag väldigt starkt knuten till Trelleborg.

Annons

Vad är det bästa med stan?

– Det bästa är att det är en växande stad som fortfarande har relativt låga priser för dem som vill investera i hus och tomt här. Trelleborg har växt när det gäller utbud och affärer. Staden har fått en plats på kartan.

Vad är det sämsta?

– Det får jag fundera på lite... Det skulle vara att tillgängligheten när det gäller trafik och bussar inte utvecklats lika snabbt som resten av stan. Det är till exempel jättebra att det har etablerats butiker norr om Hedvägen men det är ju omöjligt att ta sig över med bilen för att det är så mycket trafik.

Vad utmärker Trelleborg från andra städer?

– Att det är en hamnstad. Men det är synd att det inte satsas mer på närheten till havet, med badmöjligheter till exempel. I andra hamnstäder ligger ju allting, som kaféer och restauranger längs med vattnet. Så är det inte här.

Vad visar du upp när du får besök från andra städer?

– Det här, mitt arbete. Nä, skämt å sido, jag är ju mest här när jag är i Trelleborg. Men jag tycker att det är roligt att man kan ta en fika eller äta lunch nere i stan en söndag nu med, att det inte är helt där dött då.

Vad i kommunen är du stolt över?

– Tillgängligheten och närheten till havet och kontinenten.

Annons

Skäms du över något?

– Nej, jag tycker inte att det finns något att skämmas för.

Vilka fördomar har folk om Trelleborg och trelleborgarna?

– Att de är bonniga, och att alla kör raggarbil. Kanske att det är en familjestad också, att det är många som satsar på hus och barn här. Det sista stämmer, men bonniga typer finns överallt. Jag är väl själv en av de mest bonniga när jag går hemma på gården.

Vad tycker du om tånglukten?

– Den symboliserar bara närheten till havet för mig. Det stör inte mig.

Vilken fråga är viktigast för kommunen?

– Att det ska satsas på skolorna och äldreomsorgen men även idrottsföreningarna. Det ska helt enkelt satsas på det som det finns ett intresse för.

Vilken stad borde Trelleborg hämta inspiration från?

– Helsingborg. De utnyttjar det som är eftetraktat. Där finns det boende, strandpromenaden och tavernor längs med havet.

Annons

Vad tycker du om hamnen?

– Jag kan för lite om nackdelarna med hamnen men jag vill inte att den försvinner. Den lockar ju turister och det är tack vare färjorna som vi får nära till kontinenten. Jag försöker se det positiva med saker.

Hur viktigt är det att vi har idrottslag på elitnivå? Viken sport är viktigast?

– Det är viktigt. Går det bra för till exempel TFF och IFK blir ju Trelleborg en större ort på kartan. Det är viktigt med att trelleborgarna supportar lagen, att de inte sviker. Jag har själv aldrig haft ett intresse för bollsporter även om jag brinner för friskvård, men jag har blivit lite engagerad genom min kollega Malin Andersson. Fotboll verkar vara en sport som får folk att resa land och rike runt så det är ju bra om det går bra i fotbollen. Men även handbollen såklart.

Håller du på Trelleborgslagen?

– Eftersom spelare ur både TFF och IFK handboll tränar hos oss så brukar jag heja på dem när de kommer hit. Men jag står inte på läktarna och hejar. Jag håller inte på några andra lag heller. Jag önskar att mitt intresse för bollsporter var större för de verkar ju ha roligt när de står där och hejar.

Hur är den typiske trelleborgaren?

– Som vilken människa som helst. Jag kan inte se att en trelleborgare skulle skilja sig från någon annan.

Vilken slogan borde kommunen ha?

– I Vellinge säger de ju: "Vellinge – här är friheten större" så här skulle den kunna vara "Trelleborg – här är närheten större". Det är nära till kontinenten, Öresundsregionen och kusten.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons