Annons

Hon sticker inte under stol med sitt yrke

I Katarina Eliassons yrke som tapetserare är det kundernas nostalgi som ger henne beställningar. Därför kan orderboken fyllas med uppdrag som rör allt från moderna soffor till pampiga fåtöljer tillverkade i gångna sekel. Beställningar som förverkligas med självlärt kunnande och verktyg från farfars tid.
Trelleborg • Publicerad 30 juni 2011
"Symaskinen brukar jag kalla för montret. Med den kan man sy i centimtertjockt tyg eller skinn".
"Symaskinen brukar jag kalla för montret. Med den kan man sy i centimtertjockt tyg eller skinn".Foto: Claes Nyberg
Sadelhjordsspännaren håller den nya sadelgjorden på plats innan spikarna slås i.
Sadelhjordsspännaren håller den nya sadelgjorden på plats innan spikarna slås i.Foto: Claes Nyberg
Katarina Eliasson ska ersätta tyget på stolen från slutet av 1800-talet med skinn.
Katarina Eliasson ska ersätta tyget på stolen från slutet av 1800-talet med skinn.Foto: Claes Nyberg
Magnethammaren tillhörde Katarina Eliassons farfar.
Magnethammaren tillhörde Katarina Eliassons farfar.Foto: Claes Nyberg

Fåtöljen, med tyg i blåvitt mönster spänt över stolsryggens mörka trä, är på väg att ändra skepnad. Tyget kommer att bytas ut mot mörkbrunt skinn. Gamla spikar ska dras ut och ersättas. Stoppningen, tagel och halm som hängt med sedan slutet på 1800-talet, kommer att få en ny motsvarighet och sadelgjorden, naggad och fransig, ska genomgå samma process. Sedan, efter en tuff kamp mot envisa spikar, många hammarslag och ännu fler stygn med nål och tråd, kommer Katarina Eliasson att lämna över den färdigrenoverade stolen till en förväntansfull kund.

– Det är alltid lite nervöst när kunden kommer hit och ska hämta sin möbel. Jag vet ju inte hur de kommer att reagera, men ingen har blivit missnöjd, än så länge ska jag väl tillägga, säger Katarina Eliasson med ett skratt.

Annons

I hennes verkstad i Anderslöv ryms tapetserarens många verktyg, där de viktigaste är: magnetisk hammare, sadelgjordsspännare, kofotar i olika storlekar, tänger och en symaskin i jätteformat.

– Symaskinen brukar jag kalla för monstret. Med den kan man sy i centimetertjockt tyg eller skinn utan problem, säger Katarina Eliasson.

Hon beskriver tapetseraryrket som en kombination av hantverk, inredning och historia. Hantverket krävs för möbelrenoveringen, inredningen kommer in i bilden när kunden ska välja skinn eller tyg och historien följer med när hon tar emot möbeln från beställaren.

– Kunderna brukar låna hem tygprover för att kunna se hur möbeln ska se ut i hemmiljön. Så inredningsbiten är viktig. Och jag får höra många historier om att stolen har stått hos farfar eller var kunden köpte den. Nostalgin ger mig mycket jobb. Men det händer också att jag får in Ikeasoffor som det ska bytas tyg på, säger Katarina Eliasson.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och lära mig nya saker hela tiden. Det är en härlig känsla, lite av en kick, säger hon.

Hennes vanligaste uppdrag är att klä om stolsdynor. Men det händer också att betydligt ovanligare uppdrag skrivs in i hennes orderbok.

– Svaneskolan i Lund skulle få en ny aula för några år sedan och sätta in arkitektritade, fällbara stolar. Sitsarna skulle vara i blått tyg så att stolarna såg ut som en våg från havet. Då fick jag jobbet att klä alla 180 stolar, det tog sin tid, säger Katarina Eliasson.

Har du tackat nej till något uppdrag?

– Ja. En kille ville att jag skulle klä om sätena till hans amerikanska 50-talsbil. Jag gav det ett försök men det funkade bara inte så jag gav upp. Och det finns faktiskt sadelmakare som jobbar med just bilklädsel. Så några mer bilklädslar blir det inte, säger hon.

Annons

Katarina Eliassons väg in i en yrkesbana, bland erbjudande om att renovera allt från bilklädslar till soffgrupper, fanns om inte i blodet så i alla fall i släkten. Både hennes far och farfar var tapetserare. Och hon arbetar fortfarande med sin farfars verktyg.

– Jag använder hans magnethammare och hans klubba. Jag är självlärd och det är ganska fantastiskt att verktygen ser likadana ut idag, enda skillnaden är att på de moderna varianterna är handtagen av plast istället för trä. Så när folk frågar om hur jag blev tapetserare brukar jag skoja och säga att det inte fanns något val. Jag är född in i skiten, säger Katarina Eliasson.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons