Annons

Hon smyckar Sveriges sydligaste spets

I en seg uppförsbacke i Lund föddes passionen för silver-smycken. Som liten brukade Lisbeth Mandell stanna sin cykel och pusta ut vid en silversmeds skyltfönster. På lördag är det Konsthantverkets dag och då inviger hon sitt galleri i Smygehamn.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2007
Lisbeth Mandell öppnar sitt galleri på lördag.
Lisbeth Mandell öppnar sitt galleri på lördag.Foto: 
I det gamla garaget ligger smyckena tätt. Silver, stenar och glas pryder bänkarna och hyllorna. Lisbeth Mandell räknar med ett hundratal besökande till invigningen.
I det gamla garaget ligger smyckena tätt. Silver, stenar och glas pryder bänkarna och hyllorna. Lisbeth Mandell räknar med ett hundratal besökande till invigningen.Foto: 
Favoritsmycket. Ett silverarmband i textilteknik.
Favoritsmycket. Ett silverarmband i textilteknik.Foto: 

I sitt lilla garage har Lisbeth Mandell dukat upp sina smycken inför lördagens invigning. Då är det Konsthantverkets dag och Lisbeth öppnar Galleri S. Smycken, silver och sommar på Sveriges sydligaste spets är vad hon vill att man ska känna när man besöker henne, därav namnet.

– Jag känner mig väldigt modig som ställer ut för första gången så här. Det beror på utfallet om jag fortsätter fler år men på lördag räknar jag med ett hundratal besökare. Egentligen bryr jag mig inte om försäljning, jag är mest glad för musiken och det sociala, säger Lisbeth som speciellt ser fram mot att familjen Bratthall-Tideman kommer och underhåller med sång och musik. På bänkarna ligger hennes kreationer. Silversmycken, innefattade stenar och halsband i titan. Flera smycken är gjorda i en slags virkteknik som får silvertrådarna att se ut som tyg. Ett armband i denna teknik är hennes personliga favorit och hon beskriver hur det även kan användas som brudkrona.

Annons

Vilka är mest intresserade av dina smycken?

– Alla från tonåringar till mormorstyper, folk som är konstintresserade. Jag försökte göra killsmycken men fick ge bort dem. Nu har jag bara ett halsband som är för killar, säger Lisbeth och visar ett halsband med en mörk träbit.

När Lisbeth var ung i Lund hade hon en lång uppförsbacke på sin skolväg. För att vila brukade hon stanna och hämta andan utanför skyltfönstret till en känd silversmed. Där började intresset för smyckessmide. Men det var inte förrän senare som hon aktivt började lära sig denna konst.

Under en annan uppförsbacke i sitt liv, en skilsmässa, uppstod ett behov av att uttrycka sig. Hon tog kurser, bodde i Danmark och Australien och lärde sig även att arbeta i glas. Det är första gången hon visar upp det hon gjort i glas, Lisbeth har inte känt sig riktigt säker på det än.

– På sistone har jag också börjat jobba mycket med titan. Det är ett lätt material som man kan glödga så att det får regnbågsfärger. Jag tycker om funktionella smycken och använder gärna organiska former.

Bland smyckena av sten finns många med fossiler, vissa har hon hittat själv i Smyge.

– Såna här små är sällsynta. Det är förstenade sjöborrar.

Med en diamantsåg skär hon upp stenarna och innefattar dem i silver. Ett armband i olika färger visar sig vara gjort av glasbitar från upphittade vin- och ölflaskor. De svarta kulorna på ett halsband är importerade lavastenar från Italien.

Om det går bra på lördag tänker Lisbeth använda inkomsterna till fler kurser i att arbeta med glas och titan.

David Ekberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons