Annons
Sandra Moberg drömmer om att starta en egen skönhetssalong. Kanske kommer hon att väcka den drömmen hos någon annan på andra sidan jordklotet när hon om några dagar åker till Tanzania för att lära ut hur man bygger naglar.
Trelleborg • Publicerad 22 september 2010
Sandra Moberg tror att en utbildning i klippning, make up och nagelbyggning kan göra att flera i Tanzania får jobb. Själv drömmer hon om att starta en egen salong.
Sandra Moberg tror att en utbildning i klippning, make up och nagelbyggning kan göra att flera i Tanzania får jobb. Själv drömmer hon om att starta en egen salong.Foto: 
Foto: 

Trelleborgaren Sandra Moberg började nyss sista året på sin utbildning till nagelspecialist på Malmö Praktiska gymnasium och snart ska hon ge sig ut på sitt livs äventyr. Under hela oktober kommer hon att vara i Bukoba i nordvästra Tanzania för att demonstrera vad hon hittills har lärt sig inom manikyr och att bygga konstgjorda naglar.

– Det är människor som är 17-19 år. De har precis lärt sig frisöryrket och nu ska vi lära dem att sminka och bygga naglar, berättar Sandra Moberg.

Annons

Eftersom rektorn på Malmö Praktiska gymnasium tidigare arbetat som lärare i Tanzania fanns redan ett underlag för samarbete. Skolan i Malmö skickar förutom Sandra Moberg ner ytterligare en elev från samma program. Dessutom åker två elever från make up-utbildningen samt två från barn- och fritidsprogrammet. Eleverna som utbildas av de svenska ungdomarna går redan en praktisk utbildning där de bland annat lär sig att sy och laga mat.

– Det kan nog vara svårt men jag tror att det här kommer hjälpa dem att få jobb. Vi har fått lite information om landet och staden och det finns en del frisörsalonger men det är inte alls som här hemma, säger Sandra Moberg.

Själva har hon fram tills för några veckor sedan mest byggt naglar på släkt och bekanta men nu har hon praktik. Tre dagar i veckan jobbar hon på Salong trend i Trelleborg.

– Jag lär mig mycket av det. Det tar ju ändå en till två timmar att bygga naglar så man måste ju kunna kommunicera med personen samtidigt, säger hon.

Sandra Moberg har tidigare funderat på att söka praktik utomlands men lyckades inte hitta någon kontakt i Kalifornien, USA, dit hon egentligen ville.

– Där finns en massa med naglar och make up – saker som inte finns här hemma. Men nu blir det vi som får vara lärare istället, säger hon.

Anna Thulin
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons