Annons

Hon satsade på en naturlig affärsidé

Hon började med en lärarutbildning, ändrade sig, och blev biolog. Kreativitet och barnasinne la sen grunden till det egna företaget Naturbarn. "Det är detta som jag alltid velat hålla på med", säger Sophie Tranborg.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2011
"En fördel med att ha eget företag är att jag kan jobba hemifrån och få tid för barnen", säger Sophie Tranborg.
"En fördel med att ha eget företag är att jag kan jobba hemifrån och få tid för barnen", säger Sophie Tranborg.Foto: Tomas Nyberg
Håvar för att fånga insekter är en av produkterna som Sophie Tranborg säljer genom sitt företag Naturbarn.
Håvar för att fånga insekter är en av produkterna som Sophie Tranborg säljer genom sitt företag Naturbarn.Foto: Tomas Nyberg
Insekter finns överallt, från trädgårdar och komposter till badrummet och köket. Med en burk med förstoringsglas kan barnen studera dem närmare.
Insekter finns överallt, från trädgårdar och komposter till badrummet och köket. Med en burk med förstoringsglas kan barnen studera dem närmare.Foto: Tomas Nyberg
TV-sändning från fågelholken.
TV-sändning från fågelholken.Foto: Tomas Nyberg

Fågelholken som står på en hylla längs den vitmålade väggen ser ut som vilken fågelholk som helst. Tak och sidor går i svartmålat trä, runt ingången sitter en plåtbit. Men innanför holkens väggar döljer sig en speciell och högteknologisk detalj.

– Det är en kamera som går att koppla in i datorn eller tv:n så att man kan följa holkens invånare. Här hemma har jag mest fått getingar i holken. Men det är ju djur det också, säger Sophie Tranborg.

Annons

Att sälja produkter som är till för att studera djur och natur på nära håll utgör basen för hennes företag. Målgruppen för produkterna är yngre medlemmar av släktet homosapiens.

– Jag säljer också burkar med förstoringsglas. Barnen kan samla in småkryp som de sen kan titta närmare på, säger Sophie Tranborg.

Hjärtat i hennes företag Naturbarn är gården mellan Östra Grevie och Villie. Här ligger lagret, som förutom fågelholkar och förstoringsbrukar också rymmer kramdjur och spel, alla med djur- eller naturtema. Härifrån skickas beställningarna sen ut till kunder runt om i landet.

– Jag har en nätbutik så kunderna beställer på hemsidan. Fast jag har också öppet här på tisdagar för kunder som vill komma hit och handla, säger Sophie Tranborg.

Hur kändes det att ta emot den första beställningen?

– Speciellt. Och spännande. Nu har jag kanske tio beställningar i veckan. Så det rullar på, säger Sophie Tranborg.

Till hösten kommer hon också att satsa på att erbjuda utbildningar till personal som arbetar på förskolor i Trelleborg.

– Det är kurser i olika experiment och utflykter som man kan göra med en förskoleklass. Som att gå på insektssafari eller studera en kompost. Flera förskolor har redan nappat, säger Sophie Tranborg.

Det var i slutet på 2010 som hon öppnade sitt företag. I botten finns en biologutbildning, men från början var tanken att Sophie Tranborg skulle slå in på lärarbanan.

– Jag ändrade mig och hoppade av lärarutbildningen. Jag tänkte att jag skulle plugga någonting som jag verkligen är intresserad av och då blev det biologi. Nu är det ju också mycket datorer och tv-spel som gäller för barn. Inget fel i det men jag ville satsa på någonting som gjorde att barnen aktiverades och kom ut i naturen. Det var nog där någonstans jag hittade inspirationen till företaget, säger Sophie Tranborg.

Annons

Vad har du för framtidsplaner för företaget?

– Jag vill växa i ganska lugn takt, ta det steg för steg. Går allt bra kanske jag kan anställa någon, säger Sophie Tranborg.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons