Annons

Hon planerar ett zumbamaraton

Lördag den 13 augusti drar ett zumbarace igång i Trelleborg. TA har pratat med Silvia Nilsson Cickovska som är träningsinstruktör och frågat henne varför man anordnar ett zumbamaraton?
Trelleborg • Publicerad 12 augusti 2011
Silvia Nilsson Cickovska, träningsinstruktör i zumba.
Silvia Nilsson Cickovska, träningsinstruktör i zumba.Foto: 

– Det är många som har skrikit efter det här. Folk vill dansa loss till ett gemensamt mål: att fullständigt trötta ut sig i två timmar. När man dansar tänker man inte på att man tränar utan har bara kul. Samtidigt blir man jättesvettig, och lite småhög av all energi som passet ger.

Hur är passet upplagt?

Annons

– Vi är tre instruktörer som turas om att stå på scenen samtidigt som några av oss dansar nere med deltagarna. Passet utgår från den vanligaste zumban, zumba fitness, där man dansar till olika musikstilar från hela världen som reggaeton, salsa och merengue. Efter första timmen tar vi fem minuters paus och passar på att dricka vatten eller ta en frukt innan vi kör en timme till. Jag kommer bland annat att spela min favoritlåt African dreams. Det är en instrumentell låt i hårt tempo med mycket afrotrummor som ger känslan av att man befinner sig vid en lägereld någonstans i Afrika. Ett zumbapass blir aldrig det andra likt eftersom man varierar musiken, men rörelserna är enkla att komma in i eftersom de upprepas många gånger.

Vad gör man om man är lite blyg och inte vågar släppa loss?

– Det brukar ta två minuter men sedan släpper det för dem som är blyga också. Man ska bara vara sig själv och svänga på höfterna. Det gör ingenting om man hamnar till höger och resten av gruppen hamnar till vänster, vi möts på mitten. Det speciella med zumba är att alla kan dansa det, den äldsta elev jag haft var 71 år. Man tävlar inte utan anpassar allt efter sin egen kondition. Vissa dagar kan man ge mer och andra mindre. Jag brukar säga att alla ska dansa i sin egen stil. En del har en dansant balettstil, andra har en svängig salsastil, men båda två fungerar.

Kommer det några män till era pass och hur gör ni för att locka fler?

– En del killar har nog fastnat i tänket att zumba bara är för tjejer, men det stämmer inte. Män som dansar zumba blir fler och fler. Vi planerar att starta killgrupper och grupper där vi uppmanar folk att ta med sig sin partner.

Mia Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons