Annons

Hon lät inte sjukdomen bli ett hinder

"Min man är död, men jag är glad", säger Anna Lindvall Olsson.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2010
Foto: 

Hon gjorde ett hårt sorgearbete när hennes make Tor insjuknade i cancer. På lördagen föreläste hon under Världshospicedagen, för att uppmärksamma vård under livets slutskede.

Hennes make Tor Olsson var en känd ordförande i BK Näset. Han överlevde inte kampen mot sin cancer. Men hans hustru gjorde det. Anna Lindvall Olsson är noga med att påpeka det. Att hon inte var sjuk, men förväntades leva som att hon var det.

Annons

– När jag valde att gå ut och äta med en väninna kom det fram folk och frågade: hur kan du vara här, är inte Tor döende? Jo, men jag lever, svarade jag, berättar Anna Lindvall Olsson för åhörarna i Trelleborgs församlingshem.

Hon är nöjd att hon trotsade förväntningarna och fortsatte att leva sitt liv. Och tacksam för samtalen med personalen på palliativa avdelningen på Trelleborgs lasarett. Personalen som ljög för Tor om symptomen på sjukdomen för att hålla honom ovanför ytan. Men som kunde berätta öppet och ärligt för henne.

– Där fick jag lov att vara en individ, säger Anna Lindvall Olsson om den palliativa avdelningen där hon lärde sig att sorgearbete är ett arbete, inte en automatisk process.

Förutom föreläsningar har hon skrivit en bok om sina upplevelser.

Det var femte året som palliativa avdelningen på Trelleborgs lasarett tillsammans med Trelleborgs församling ordnade ett lokalt program under Världshospicedagen.

Sara Riis Hasselskog
Niclas Sörensen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons