Trelleborg

Hon kan plocka guldäpplet

Trelleborg Artikeln publicerades
Eleverna är medskapande hela tiden i undervisningsformen, berättar Maria Glawe.
Foto:Tomas Nyberg
Eleverna är medskapande hela tiden i undervisningsformen, berättar Maria Glawe.

Läraren Maria Glawe är nominerad till det prestigefyllda lärarstipendiet för sitt arbete med att förgylla skolundervisningen med innovativ IT.

Trelleborgstjejen Maria Glawe, lärare i Svenska på Söderslättsgymnasiet, har blivit nominerad till Guldäpplet för sitt arbete med att förnya lärandet med stöd av IT.

– Det är ett prestigefyllt pris, bara själva nomineringen är fantastisk. Priset synliggör det viktiga arbetet med att rusta barnen inför en digitaliserad värld, säger hon.

I hennes svensklektioner ingår riktiga projekt från näringslivet. Eleverna har bland annat tagit fram en läsksmak tillsammans med en läsktillverkare och skrivit en novellsamling i samarbete med författaren Fredrik F. Hansson.

I båda fallen användes IT för att hålla kontakten levande mellan eleverna och mentorerna även när de inte kunde träffas. Projekten dokumenterades också i Maria Glawes blogg.

– Eleverna har bland annat sett sin läsk på Palmfestivalen. Det visar dem att deras kunskap är värdefull och till nytta för andra, de är jättestolta.

Finalisterna utses på Bokmässan i Göteborg den 28 september och vinnaren koras den 30 oktober på Skolforum, Stockholmsmässan i Älvsjö.

– Jag är optimist och tror att jag har goda chanser att vinna, säger Maria Glawe.