Annons

Hon jagar bakterier i Trelleborgs badvatten

Beväpnad med termometer och vattenflaska håller miljöingenjören Ida Löndahl koll på kommunens badvatten.
Trelleborg • Publicerad 8 augusti 2006
I vattenprovet mäts halten av bakterier som avgör om badvattnet är tjänligt eller inte.Foto: 
Att hämta upp vattenprovet är lite av en balansakt. Ida Löndahl undviker långkjol de dagar hon ska klättra på bryggans stege.Foto: 
Nu har vattnet från Dalabadet börjat sin resa mot laboratoriet i Malmö.Foto: 
Termometern avslöjade att dagens vattentemperatur var 19,8 grader.Foto: 

Vi är här för att få vara med om en klassisk sommarritual: miljöförvaltningens provtagning av badvattnet.

Ida Löndahl kommer vandrande barfota ut på Dalabadets brygga med provtagningsutrustningen i famnen: en genomskinlig plastflaska märkt DAB för Dalabadet och en liten låda med en vattentermometer.

Annons

– Det första man gör är att titta hur det ser ut i vattnet i allmänhet. Är det klart eller är det grumligt? säger Ida Löndahl.

Just i dag ligger ett bälte med tång och annat växtmaterial inne vid stranden, men en bit ut på bryggan klarnar havet och vattnet ser mer inbjudande ut.

– Sen är det dags att ta temperaturen, fortsätter hon och plockar upp den lilla svarta dosan med en lång sladd som hon doppar ner i vattnet. Den visar 19,8 grader, något kallare än vid förra mätningen då temperaturen var 20,9 grader just här.

Sista steget i proceduren är att fylla provflaskan med vatten. Ida Löndahl klättrar vant ner på stegen längst ut på bryggan och lutar sig ner mot havsytan med flaskan i ena handen.

– En kollega har ramlat i en gång, men jag har klarat mig, säger hon. Ida Löndahl berättar att vattenkvalitén varierar väldigt mycket, ibland till och med från timme till timme. Vindförhållanden och temperatur kan påverka resultatet av proverna mycket.

– Ett exempel är om regn har sköljt ner fågelspillning från bryggan precis vid provtagningstillfället. Då kan det bli en tillfällig förhöjd koncentration av E. colibakterier, säger Ida Löndahl.

Det finns tre olika omdömen som vattnet kan få i provtagningen: tjänligt, tjänligt med anmärkning och otjänligt. Dessa symboliseras på miljöförvaltningens hemsida med en grön glad gubbe, en gul neutral gubbe och en röd sur gubbe. Är vattnet tjänligt är det lämpligt för bad. Är det tjänligt med anmärkning finns det tecken på föroreningar, men den gula gubben ska inte tolkas som att man ska undvika bad. När det är otjänligt däremot bör bad tills vidare undvikas.

– Smittskyddsinstitutet brukar jämföra skalan med ett trafikljus. Att du kör mot rött betyder ju inte att du garanterat kommer att bli påkörd. Men sannolikheten att du blir det är mycket större, säger Ida Löndahl.

Denna sommar har vattnet bara varit otjänligt vid ett tillfälle, men då var det otjänligt på samtliga badplatser.

– Med allra största sannolikhet var det på grund av algblomningen, säger Ida Löndahl. I dag mäter man halten av tre olika bakterier i badvattnet: tarmbakterien E. coli, fekala streptokocker och koliforma bakterier.

Annons

Det har pågått en diskussion om bestämmelserna som reglerar badvattenproverna under flera år. De koliforma bakterierna som ofta ger utslag i proverna är nämligen ofarliga nedbrytningsbakterier som inte innebär någon hygienisk risk.

– Troligtvis kommer vi från och med nästa år kunna bortse från dessa bakterier i resultatet eftersom EU-reglerna har ändrats och detta håller på att implementeras i Sverige, säger Ida Löndahl.

I dag markeras dessa resultat med en liten asterisk bredvid gubben på miljökontorets hemsida.

Efter att sista flaskan är fylld med vatten kör Ida Löndahl in till Malmö med proverna och lämnar dem till ett laboratorium för analys.

– I vanliga fall brukar vår egen laboratorieassistent göra undersökningen, men hon har semester nu, förklarar Ida Löndahl.

Dagen efter provtagningen kommer ett preliminärt provsvar, men först efter tre dagar kommer det definitiva svaret.

– Egentligen är det otjänliga vattnet mest farligt för små barn och hundar, eftersom det vanligtvis är de som får i sig mest vatten när de badar, säger Ida Löndahl.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons