Annons

Hon fick diplom för sin kantarellpaj

Nu har Sara Mikkelä avslutat sin diplomutbildning vid Vegetarian Societys skola Cordon Vert i Manchester. "Sista provet var svårt men väldigt roligt att göra", berättar hon.
Trelleborg • Publicerad 11 december 2007

Tidigare har TA berättat om trelleborgaren Sara Mikkeläs passion för matlagning. Under de senaste åren har hon gått flera kurser i vegetarisk matlagning på skolan Cordon Vert, som ligger i engelska Manchester.

- Det har varit väldigt givande och jag har lärt mig massor under de sju gånger som jag varit i Manchester och gått kurser i vegetarisk matlagning, berättar Sara Mikkelä, som inte har ätit kött sedan hon var fem år.

Annons

Skälet till att hon väljer att äta vegetariskt är entydigt:

- Det är av etiska skäl.

Svårast i det slutgiltiga provet, som hon avlade i Manchester månadsskiftet oktober-november, var när en måltid skulle planeras och tillagas.

- Jag skulle bland annat göra en trerättersmiddag, berättar hon.

Finalen på den vegetariska matlagningskursen blev festlig tack vare att Sara Mikkelä tog med sig flera nordiska råvaror.

Själva examensmenyn utgjordes av en förrätt med en rödbetsrullad med cream cheese och gräslök, ruccolaolja och solrosbröd.

Huvudrätten bestod av paj med kantareller, äpple och lingon samt ungsbakade rotfrukter med honung och valnötter, linssallad med persiljevinägrett.

Till dessert lagade Mikkelä vit chocklad mousse med messmör, hjortronmylta och havreflarn.

- Jag ville bjuda på en höstlig meny med skandinavisk touch. Jag tog själv med vissa ingredienser till England, som lingon, hjortron och messmör och dessutom eget porslin, servetter, ljus och handskrivna menyer, säger hon.

Lunchen som hon skapade dagen därpå utgjordes av två rätter och innehöll ett begränsat antal råvaror.

Annons

Under hösten har Sara Mikkelä lett en matlagningskurs hemma i Trelleborg, som bland ananat getts i Vuxenskolans regi. Sex deltagare har lagat vegetariskt tillsammans med Mikkelä.

Matlagning är ett av hennes stora intresse. Till vardags arbetar hon inom bokbranschen, på internetsajten Bokus.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons