Annons

Hon får årets Attentionpris

"Hon arbetar energiskt och målinriktat och stöttar många familjer i svåra situationer och beslut." Så lyder en del av motiveringen till varför just Ann Heide Spjuth tilldelas Attention Trelleborgs pris 2005.
Trelleborg • Publicerad 19 december 2005
Berit Sjölin och Eva Ahlqvist från Attention Trelleborgs styrelse lämnade över diplomet till Ann Heide Spjuth (mitten). Bild: Claes Nyberg
Berit Sjölin och Eva Ahlqvist från Attention Trelleborgs styrelse lämnade över diplomet till Ann Heide Spjuth (mitten). Bild: Claes NybergFoto: 
Ann Heide Spjuth fick pris för sitt arbete med barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Bild: Claes Nyberg
Ann Heide Spjuth fick pris för sitt arbete med barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Bild: Claes NybergFoto: 

Ann Heide Spjuth fick på måndagen pris för sitt arbete med barn med neuropsykiatriska funktionshinder. Hon är barn-och ungdomschef i Trelleborg och rektor för fyra resursskolor. "Alltid har hon något bra att yttra som kan ge stöd för föräldrarna i svåra beslut. En människa som visar stort engagemang", anser styrelsen som korat årets pristagare.

– Jag är mycket hedrad, säger Ann Heide Spjuth.

Annons

Attention är en intresseorganisation som verkar för barn och vuxna med neuropsykiatriska funktionshinder. Funktionshindret leder till olika grader av inlärningssvårigheter och anpassnings- och beteendeproblem. Exempel på diagnoser är DAMP/ADHD, Aspergers syndrom och dyslexi. Förbundet arbetar för att de barn, ungdomar och vuxna som finns bakom diagnoserna ska få det stöd och den service som de behöver samt bli bemötta med respekt. Lokalföreningen i Trelleborg delar för första gången ut ett pris ämnat för personer som gör en insats för denna målgrupp.

– Man kan arbeta med hjärnan eller hjärtat, men vi tycker att Ann gör både och, säger Berit Sjölin, som sitter med i styrelsen.

Under Ann Heide Spjuths tid som rektor och som barn-och ungdomschef har fyra resursskolor uppkommit.

– Det är lätt att dessa personer blir bortglömda. Ann har jobbat för att barnen ska få egna skolor och få sina behov tillgodosedda. Detta är unikt för Trelleborg, säger Berit Sjölin.

På resursskolorna vill Ann Heide Spjuth att kompetensen bland personalen ska vara hög och miljön gynnsam för barnen. Fokus ligger på hur barnet blir bemött, sett och förstått.

– Det spelar ingen roll vad man har för resurser om man ändå inte vet hur man ska göra, säger Ann Heide Spjuth.

Hon arbetar för att förhindra de problem som barn med neuropsykiatriska funktionshinder kan stöta på.

– Den här typen av funktionshinder är nästan osynligt för omvärlden, men många av dem har det svårt i skolan. De har en normal begåvning, men har andra problem, säger Ann Heide Spjuth.

Nästa år är det medlemmarna i Attentions tur att utnämna pristagare.

Christina Palmgren

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons