Annons

Hon fann ett grönt hål i marknaden

Erika Hillergren hittade "Ett grönt hål i marknaden." Tillsammans med tre vänner tillverkar hon ekologiskt godis. Företaget drivs från en gård utanför Böste.
Trelleborg • Publicerad 22 september 2008
I den gamla gården utanför Böste driver Erika Hillergren tillsammans med tre vänner företaget som säljer ekologiskt godis. Bild: Sofia Bergström
I den gamla gården utanför Böste driver Erika Hillergren tillsammans med tre vänner företaget som säljer ekologiskt godis. Bild: Sofia BergströmFoto: 

Varför är det så sällsynt med ekologiskt godis när småbarnföräldrar är en så medveten kundgrupp?

Den frågan fick Erika Hillergren att starta företaget Sjölunda gård ekogrossisten. Tillsammans med tre kompisar låter hon tillverka ekologiskt godis. För några veckor sedan började Coop sälja det i samtliga butiker.

Annons

- Intresset verkar vara stort, av vad jag hört, säger hon.

Vägen från idé till färdig produkt har varit spännande. Hon har inte tidigare drivit ett företag och har fått lära sig mycket under kort tid.

Erika Hillergren, som är stockholmska från början, bor tillsammans med sin man på Sjölunda gård strax utanför Böste sedan fyra år tillbaka. I den gamla gården drivs företaget. Ett av de gamla stallen fungerar nu som kontor och lager.

- Vi trivs väldigt bra här. Det är fantastiskt att bo så nära havet. Men blåsten kan göra mig tokig. När det stormar skakar fönsterna så att jag tror de ska gå sönder!

Tidigare bodde hon i USA i flera år. Det var där hon på allvar började intressera sig för ekologisk mat. - Då hade USA kommit mycket längre än Sverige. Där finns hela livsmedelsbutiker med enbart ekologiska produkter. Men här hemma fanns knappt någonting. Nu börjar dock Sverige komma i fatt. Intresset är stort i dag, säger hon.

Att tillverka ekologiskt godis visade sig inte vara det lättaste. Vanligt godis är tillverkat med en rad tillsatser som smakämnen, färgämnen och konserveringsmedel.

- Vi letade länge efter en svensk producent, men hittade till sist en tillverkare av ekologiskt godis i Tyskland.

Tillvägagångsättet är så naturligt som möjligt. En gul godisbit får sin färg och smak från en riktig ekologisk apelsin som pressats ner till juice.

Trots det höga intresset har det unga företaget ännu svårt att gå med vinst.

- Just nu sponsras vi av våra män, säger Erika Hillergren och skrattar.

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons