Annons

Hon bytte ukrainsk puls mot svenskt lugn

Prata mycket svenska, försöka läsa böcker och titta på svensk tv. Så försöker 28-åriga Alla Dewar lära sig sitt nya språk.
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2011
Foto: Tomas Nyberg

Hon kom till Sverige och Trelleborg för sex veckor sedan. Förutom att öva hemma läser hon också på sfi.

– Det var en stor utmaning att komma hit. Jag saknar min familj, mina vänner och mitt jobb, säger Alla Dewar.

Annons

Det var kärleken som fick henne att lämna livet i ukrainska staden Zaphoriza. För ett och ett halvt år sedan träffade hon en trelleborgare på en dejtingsajt på internet. Ungefär ett år senare gifte hon sig med honom. Därefter dröjde det några månader innan Alla Dewar fick sitt visum.

– Jag har rest mycket, men hade aldrig varit i Sverige innan.

Nu satsar hon på att lära sig så mycket svenska som möjligt. Målet är att få jobb som engelsklärare, vilket hon också jobbat som hemma i Ukraina under en kort period. Helst vill hon läsa in de kunskaper som hon behöver på en högre utbildningsnivå än sfi, där elevernas bakgrund är minst sagt skiftande. Vissa har knappt någon studievana, andra – som Alla Dewar – är högutbildade.

I jämförelse med Zaphoriza är Trelleborg en väldigt liten och väldigt lugn stad. Alla Dewar gillar naturen och promenerar från hemmet i centrala Trelleborg till havet varje dag.

– Jag tror att jag kommer att bo kvar här om tio år, men jag vet inte. Det beror på var jag får jobb någonstans.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons