Annons

Hon bytte degen mot svart asfalt

Det ryker och osar när lastbilen vältrarav 150-gradig svart, tjock asfalt framför Kennys Bilservice. Med en skyffel i handen jämnar Jenny Ogén och hennes kollega ut det svarta klibbiga materialet som ska bli en ny uppfart till bilverkstaden. Jenny är en av en handfull tjejer som arbetar som asfaltläggare på Skanska.
Trelleborg • Publicerad 11 september 2007
Asfalten hämtas av en lastbil från Asfaltverket i Dalby och lämnas av rykande het flera gånger om dagen till Jenny och kollegorna. I asfaltläggaren får det plats cirka ett ton asfalt som måste hålla 150 grader när den bearbetas.
Asfalten hämtas av en lastbil från Asfaltverket i Dalby och lämnas av rykande het flera gånger om dagen till Jenny och kollegorna. I asfaltläggaren får det plats cirka ett ton asfalt som måste hålla 150 grader när den bearbetas.Foto: 

– Visst osar det och är varmt, men jag tycker det är en stor frihet att få vara ute och jobba hela dagarna, säger Jenny Ogén, 34 år, medan hon långsamt kör asfaltläggaren över uppfarten.

I femton år jobbade Jenny som bagare, först i Lund, sedan sju år på Billings i Trelleborg, som hennes pappa ägde. Till slut tröttnade hon och började fundera på att söka sig till något nytt.

Annons

– Jag såg Skanskas annonser om att de sökte tjejer till ett projekt och skickade in en ansökan.

Det gjorde 300 andra tjejer också, men Jenny blev uttagen som en av fem och fick gå en ettårig utbildning med lön. Där fick hon lära sig att köra maskiner och lägga asfalt. Hon trivdes och beslöt sig för att stanna kvar.

Förutom i Skåne har hon jobbat två säsonger med att bygga motorväg uppåt landet. Då fick hon veckopendla hem till sambon och huset i Trelleborg.

– Men det funkade bra. Det är nästan värre nu, när jag jobbar så nära och vi ses varje kväll, skämtar Jenny.

Att jobba på stora vägbyggen runt om i landet tycker hon bara är kul.

– Det är faktiskt lättare att bygga stora motorvägar än att göra sådana här mindre jobb, eftersom man använder maskiner till allt vid de stora byggena, säger Jenny. När vi gör småjobb blir det mer manuellt arbete med raka och skyffel. Det kan bli lite tungt.

Det är ingen hemlighet att asfaltbranschen är extremt mansdominerad. Det var för att få lite bättre balans mellan könsfördelningen som Skanska startade sitt projekt. Jenny ser inga problem med att jobba enbart med män.

– Jag har nog bara blivit positivt bemött. Enda skillnaden mellan oss är att män kanske orkar lite mer när det gäller att skyffla eller raka på de här småjobben. Men jag kör ju mest de stora maskinerna, då blir det ingen skillnad alls.

Att jobba som asfaltläggare för Skanska är ett säsongsarbete. Vid jul varje år blir Jenny uppsagd och får stämpla i tre månader tills säsongen börjar och det finns jobb igen.

– Man jobbar så intensivt under säsongen så det kan vara skönt med lite ledig tid. Hinna med badrumsrenovering och andra projekt är inte fel, tycker Jenny.

Annons

Och trots att hon måste stämpla i tre månader tjänar hon betydligt bättre på att lägga asfalt än att baka.

– Bara ingångslönen under projekttiden var tjugo kronor mer i timmen än jag hade på bageriet, säger Jenny. Men det var inte för lönens skull jag bytte, utan för att prova något nytt.

Hon kan verkligen rekommendera det här yrket till fler tjejer.

– Det är klart, är man lite fin i kanten kanske det inte passar, men jag trivs utmärkt.

Och att vara fin i kanten är inget som stämmer in på Jennys personlighet. Då hade hon inte haft de jobb hon valt.

– Förut var jag vit överallt, nu är jag svart överallt. Men det är okej, skrattar Jenny och startar asfaltläggaren igen.

Hon har inga planer just nu på att byta bransch en gång till och går allt som hon önskar kanske hon till och med får vara med om sitt drömprojekt.

– Det är att få lägga asfalt på den nya motorvägen mellan Vellinge och Trelleborg. Det behövs så otroligt mycket och det skulle vara fantastiskt att få vara med om det.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons