Annons

Hon är Trelleborgs kandidat

65-åriga Birgitta Sandblom från Junilistan är den enda kandidaten till Europaparlamentet som bor i Trelleborg. Väljs hon in i tänker hon ta strid mot vad hon kallar för överdriven bevakning av EU-medborgarna.
Trelleborg • Publicerad 10 maj 2009
Birgitta Sandblom kandiderar till Europaparlamentet för Junilistan. Hon tycker det finns mycket som bör förändras med hur EU fungerar. Foto: Malin Palm
Birgitta Sandblom kandiderar till Europaparlamentet för Junilistan. Hon tycker det finns mycket som bör förändras med hur EU fungerar. Foto: Malin PalmFoto: 

Första veckan i maj. En månad kvar till Europaparlamentsvalet och Birgitta Sandblom har dragit på sig en rejäl vårförkylning. Men den stoppar henne inte från att planera inför de närmsta dagarnas åtaganden. Det är totalt fokus på EU nu för Trelleborgs enda Europaparlamentskandidat.

– Imorgon håller jag min egen EU-kurs på Vuxenskolan i Malmö. På onsdag är jag på Söderslättsgymnasiet och sen på kvällen ska jag delta i en alkohol– och drogdebatt hos IOGT-NTO, berättar Birgitta Sandblom.

Annons

Sedan förra parlamentsvalet, 2004, har hon varit aktiv medlem i Junilistan. Innan dess tillhörde hon Moderaterna och hennes politiska förebild är Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M).

– Han talar för folket, säger Birgitta Sandblom.

– Det behövs fler som honom inom politiken, sen kan de tillhöra vilket parti som helst.

Hon tycker att EU är relevant och viktigt när det gäller miljösamarbete, fritt resande och handel över landgränser och att de flesta EU-medborgare nu kan jobba i valfritt EU-land . Hon nämner stolt att Junilistan i parlamentet tryckt på för att EU ska införa ett gemensamt pantsystem för burkar och flaskor.

– Det ser ut att bli verklighet, säger Birgitta Sandblom.

Sen finns det sånt som hon tycker är mindre bra, eller rättare sagt, uselt. Till exempel tycker hon att EU går alltmer mot ett övervakningssamhälle eftersom det enligt Birgitta Sandblom föreslås för mycket lagar som berättigar till övervakning, inte minst på internet. Och så tycker hon att det överlag finns för många frågor som EU kan bestämma om.

– För mig är det viktigt att besluten fattas nära invånarna. Man ska inte hejvilt flytta över för mycket makt till Bryssel, säger Birgitta Sandblom.

Hon är född och uppvuxen i Trelleborg och har bland annat arbetat som lärare i Ystad och Nyköping. Varvat med sitt politiska engagemang vikarierar hon fortfarande som lärare trots att hon gått i pension.

Birgitta Sandblom står på 13 plats på Junilistans vallista. Idag har partiet två representanter i parlamentet. Det ska med andra ord krävas en del för att Birgitta Sandblom ska lyckas komma in. Men det går att bli "inkryssad", det vill säga att väljarna aktivt väljer henne från listan. Birgitta Sandblom säger att hon gärna vill vara en skånsk röst i parlamentet.

– Jag är ofördärvad, inte färgad av politiska skolor. Jag är fortfarande en vanlig medborgare med stora visioner om att makten ska tillhöra dig som medborgare.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons