Annons

Holm ogillar motioner från oppositionen

Oppositionen är välkommen att lämna förslag i kommunens nämnder, menar Göran Holm (m). Men motioner direkt till fullmäktige tolkar han enbart som kritik av den sittande majoriteten.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2005

Vellinges kommunalråd Göran Holm kan bara påminna sig att han under sina 23 år i fullmäktige "släppt igenom " ett enda förslag från den politiska oppositionen.

" Det var på Peter Ströms 60-årsdag, så det var väl ett slags present, säger han.

Annons

Vellinges framlidne socialdemokratiske ledare Peter D Ström uttryckte ofta frustration över att även vad han tyckte var goda, icke partiberoende idéer avslogs av moderaterna.

Det samma tycker miljöpartiets Linus Wrethov, som kämpar på trots att ingen av hans förslag någonsin faller i god jord.

Nu har han lämnat in tre nya motioner: om etanoldrift i kommunala fordon, minskade växthusgaser " och förbättrad beredning av motioner. Men redan nu kan förslagens utsikter att få gehör i fullmäktige sägas vara liten.

– Min inställning är att sitter man i någon nämnd eller styrelse så väcker man förslag där. Men gör man det i kommunfullmäktige, då vill man göra politik av det, säger Göran Holm.

– Det är indirekt en kritik av den sittande majoriteten.

Linus Wrethov sitter inte i någon nämnd, men har insynsplats i miljö- och byggnadsnämnden. Det öppnar för att lämna förslag, anser Holm. Att förslaget aldrig når offentlig debatt i kommunfullmäktige i de fall då nämnden förkastar förslaget spelar ingen roll.

– Så är det politiska spelet. Gör man så visar man att det är ärendets innehåll och inte politiken som är viktig, säger Göran Holm. Linus Wrethov medger gärna att hans motioner kritiserar:

– Motioner handlar om politik och kan tolkas som kritik. Det föreslås ju något nytt och bättre, säger miljöpartisten.

I Velllinge tillåts inga medborgareförslag, påpekar Wrethov.

– Moderaterna sa nej till att införa medborgarförslag, och motiveringen då var att det är partiernas uppgift att fånga upp medborgarnas förslag. Då ska de ju inte strypas i fullmäktige. Det är där debatten ska finnas!

Annons

– Det är demokratiskt sämre att lämna förslag i nämnder. Där finns inget lagligt beredningstvång. Och varken väljare eller press får närvara. Ett förslag kan totalt nonchaleras, säger Wrethov, som aldrig uppfattat att han skulle ha rätt att lägga förslag.

Linus Wrethov påpekar dock att han faktiskt har fått igenom förslag. En gång, om skötsel av vägkanter för att befrämja biologisk mångfald.

Socialdemokraten Willy Olsson menar att motioner är det etablerade sättet att lyfta en fråga till debatt i kommunens högsta politiska församling. I nämnderna riskerar man att råka ut för idéstöld:

– Efter att den moderata ledningen lyssnat på våra förslag använder man dem i ett senare skede och lyfter dem som sina egna. Därför tvingas vi ibland använda motionen, påpekar Willy Olsson.

Enligt kommunallagen har partier på insynsplats bara närvarorätt i nämnderna, och får inte lämna förslag. Om de har yttranderätt kan de hoppas att någon ordinarie ledamot nappar på deras idéer. I Vellinge har dock kommunledningen beslutat att inte ge insynsplatserna yttranderätt.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons