Annons

Holm agerade borgmästare för tyska skolelever

Med en högtidlig skål hälsades de tyska eleverna från Taucha välkomna till Skanör. Nu väntar några aktiva dagar för eleverna i Skanörs skola som öppnar sina hem för de tyska vännerna.
Trelleborg • Publicerad 2 juni 2005
Skål und wilkommen. Vellinges kommunalråd Göran Holm (m) agerade borgmästare och hälsade Skanör skolas gästelever från Tyskland välkomna. Bild: Kristofer Naess
Skål und wilkommen. Vellinges kommunalråd Göran Holm (m) agerade borgmästare och hälsade Skanör skolas gästelever från Tyskland välkomna. Bild: Kristofer NaessFoto: 

Ich bin Burgermeister. Med ett högtidligt tal och på en knagglig tyska som dock lös av självförtroende hälsade kommunalrådet Göran Holm (m) tolv tyska skolelever välkomna i Skanörs rådhus.

Eleverna är på besök från staden Taucha, strax utanför Leipzig. I oktober var elever från Skanörs skola och hälsade på dem i deras hemstad.

Annons

Där blev de så välkomnade, bland annat av borgmästaren, så att skolan bestämde sig för att bjuda in eleverna till Sverige.

– Det är väldigt roligt, speciellt för barnen. Men i början var de väldigt försiktiga, säger Christina Palmér, lärare på Skanörs skola. Dagen till ära fick den lilla tyska utbytesgruppen en guidad tur i Skanörs gamla rådhus. Göran Holm berättade om stadens historia för nyfikna lyssnare som dock alla väntade på att komma ut till kvällens grillfest med de nyfunna vännerna.

Kontakten började för två år sedan när elever från de båda skolorna började brevväxla med varandra, nu är utbytet i full gång till lärarnas glädje.

– De blir att de tränar tyskan, säger Christina Palmér som under de senaste åren har märkt av en klar försämring bland eleverna i intresset att lära sig språket.

De tyska gästerna är under besöksveckan inkvarterade hos svenska värdfamiljer, något som föräldern Katarina Moritz tycker är väldigt roligt.

– Vi talar ju ingen tyska i familjen men det går på knapp engelska, säger hon efter en rundtur längs stranden där besökarna förundrat sig över den vackra naturen.

Nu följer ett späckat schema i veckan med stadsvandringar, köpenhamnsbesök och grillkvällar.

Kristofer Naess

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons