Annons

Höllvikenvatten okej att dricka igen

Nu är det fritt fram att dricka vattnet i Höllviken igen. En förorenad borra som orsakade problemen har stängts av.
Trelleborg • Publicerad 18 juli 2005

– De prover vi tog i fredags visar nu att det inte finns några bakterier i vattnet längre, säger Kenth Jansson på Vellinges miljöförvaltning.

Vellinge kommun har gått ut och varnat för att dricka för mycket okokt vatten i Höllviken. Vattenprover som togs måndagen 11 juli visade på förhöjda halter av E-coli-bakterier. Vattenverket i Höllviken satte därför in extra klorering i dricksvattnet. Trots det uppmanades alla att koka vattnet. Särskilt känsliga är små barn, gamla och sjuka.

Annons

– Problemen kommer med största sannolikhet från en borra som förorenats med bakterier, säger Kenth Jansson. Hur den förorenats är dock oklart ännu.

Genom att stänga av den borran och bara ta vatten från övriga borror har problemen med vattnet försvunnit.

– Vi ska undersöka var föroreningarna kommer ifrån och se om vi kan återställa borran, säger Kenth Jansson.

På Kronodalsgården i Höllviken har personalen tvingats koka vattnet sedan larmet om bakterier i vattnet kom. – Det har inte varit några större problem, säger föreståndaren på Kronodalsgården Monica Renz.

Hon berättar att dels har man kokat vatten ute på avdelningarna, dels har man skaffat mineralvatten för de boende att dricka.

– Det mesta av vattnet vi använder kokas ju ändå, som till exempel till kaffe, säger hon.

Det vatten som används i matlagningen på Kronodalsgården kokas också.

– Men visst har det blivit mer spring, säger Carina Dahlgren, som arbetar på Kronodalsgården. De boende saknar också juicen på morgonen, vi har ju blandat ut koncentrat med vatten och nu har de fått mineralvatten i stället.

Personalen på Kronodalsgården verkar enig om att det fungerat att koka vattnet och servera mineralvatten till de boende hittills, eftersom det rört sig om en ganska kort tid.

Lasse Bryggare

Annons

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons