Holländskt drama i ord och ton

1982 gästade trubaduren och visvirtuosen Cornelis Vreeswijk Kulturhuset på Valldammsgatan. På torsdagen var han tillbaka, fast i skepnad av Lasse Olsson, Åke Arenhill och ett gäng barn från Ljunggrenska skolan.
Trelleborg • Publicerad 25 april 2008
Lasse Olsson sjöng Cornelisklassiker och Åke Arenhill berättade om trubadurens liv. Bild: Tomas Nyberg
Lasse Olsson sjöng Cornelisklassiker och Åke Arenhill berättade om trubadurens liv. Bild: Tomas NybergFoto: 

Ett gulnat urklipp från ett exemplar av Trelleborgs Allehanda för 26 år sedan ligger på ett bord i foajén till Kulturhuset. Artikeln berättar att konserten var uppskattad, men att lokalen var aningen för liten.

- Så är det nästan i dag också, sa Peter Frank från Musikföreningen Riffet och berättade att han själv satt i publiken kvällen då det begav sig.

- Eftersom Cornelis själv varit här känns det kul att kunna bjuda på hans musik. Han är ju också en av de stora vissångarna, sa Peter Frank.

Musikföreningen Riffet och ABF Sydvästra Skåne höll i arrangemanget och hade bjudit in Åke Arenhill och Lasse Olsson. Åke Arenhill berättade om Cornelis liv och Lasse Olsson spelade och sjöng några godbitar ur Vreeswijks breda repertoar.

- Det finns mycket att säga om Cornelis, han hade ett liv med många toppar och dalar. Det är roligt att berätta, för det är många som inte vet så mycket om honom, sa Åke Arenhill innan han äntrade scenen.

Då hade gitarrelever från Ljunggrenska skolan redan värmt upp publiken med riktiga Cornelishits som "Cecilia Lind", "Jag hade en gång en båt" och "I natt jag drömde" som lockade publiken till allsång. En allsång som fortsate när Åke Arenhill och Lsse Olsson slog till med klassikern "Turistens klagan" redan i andra låten.

Ett hundratal trelleborgare hade hittat till Kulturhuset, en siffra som arrangörerna var nöjda med.

- Vi hoppas kunna ha fler sådan här kvällar. Det är för lite visor i Trelleborg, konstaterade Peter Frank.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.