Holländare söker lösa familjegåta

Trelleborg • Publicerad 11 augusti 2005

Tyskarna utplånade halva deras samhälle i slutet av andra världskriget. Nu söker familjen Van Der Berg sina rötter i Trelleborg med en skakande berättelse. Och de frågar efter trelleborgarnas hjälp.

På natten till den andra oktober 1944 låg en grupp holländska motståndsmän och väntade längs landsvägen utanför den lilla staden Putten.

När den tyska ockupationsmakten bil närmade sig satte de in attacken. Resultatet blir flera döda tyska officerare.

Svaret lät inte vänta på sig. Nästa dag samlade tyska soldater ihop alla vuxna män i staden, 661 personer och skickade iväg dem till koncentrationslägret Amersfoort. Sedan satte de eld på husen och lämnade kvinnor och barn åt sitt öde.

Endast 49 av männen återvände till staden efter krigets slut. En av dem var Hendriks Van Der Berg. Han hade efter sin vistelse i koncentrationslägret hamnat som fånge i Lübeck. Många av fångarna dränktes när tyskarna blev allt mer pressade. Men Hendriks Van Der Berg blev i sista stund räddad på en av svenska Röda Korsets vita bussar och han hamnade på det sättet i Trelleborg. I Trelleborg hamnade han på lasarettet i fyra veckor eftersom han var i dåligt skick efter fångenskapen. Därefter skickades han till ett sanatorium i över två månader. När han sedan återvände till Putten kom han inte ihåg var sanatoriet legat, det enda minnet var ett litet foto.

Hendriks Van Der Berg dog 1975 men familjen söker nu hans spår under de förlorade åren. De har därför kommit till Trelleborg för att besöka platserna där han varit. Och de söker platsen där Hendrik Van Der Berg vilade upp sig.

– Vi hoppas att någon av era läsare kanske har svaret, säger sonen Reyer Van Der Berg uppe på TA:s redaktion.

– Det enda vi vet om platsen är att han plockade blåbär där som han sålde. Men finns det verkligen blåbär här nere? fortsätter han undrande.

I staden Putten skapades 1982 organisationen Oktober 44 som aktivt skulle arbete för hålla minnet händelsen levande.

En stor minneshall byggdes 1988 och för vissa familjer arrangeras genom oragnisationen resor till platsen där släktingen dött samt uppresandet av minnesstenar. I det arbetet ingår även familjen Van Der Bergs sökande efter faderns svåra år hemifrån.

Om någon känner igen platsen där Hendriks Van Der Berg vilade upp sig, kontakta då TA:s redaktion.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.