Annons

Höjda hyror hos Trelleborgshem

140 kronor mer i månaden. Det får en hyresgäst hos Trelleborgshem betala för en genomsnittlig trea. Det nya hyresavtalet för 2012 är klart och resulterade i en hyreshöjning på i snitt 2,8 procent.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2012

Trelleborgshem begärde en hyreshöjning på i genomsnitt 3,83 procent. När förhandlingen nu är avslutad blev resultatet 2,95 procents höjning för dem som betalar varmhyra och 1,65 procent för dem som betalar kallhyra. En stor del av höjningen beror på att kommunen har höjt den så kallade borgensavgiften, en avgift som kommunen tar ut för Trelleborgshems lån som de gått i borgen för.

– Det har varit en tuff förhandling och det berodde till största delen på att borgensavgiften höjts från 0,2 till 0,5 procent. Det är pengar som varken kommer Trelleborgshem eller hyresgästerna till del direkt, säger Joakim Wallberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Annons

Förhandlingarna startade redan innan jul och överenskommelsen nåddes alltså först nu. Kent Jönsson, Trelleborgshems vd, säger att de gick ut sitt ursprungsbud för att få täckning för hela höjningen av borgensavgiften. Nu blev det inte så.

– Kostnaden har ökat med drygt tre miljoner kronor om året för oss, säger han.

Enligt kommundirektör Jonas Rosenkvist har kommunen höjt borgensavgiften för att förmånliga lån inte ska vara en konkurrensfördel för Trelleborgshem.

– Borgensavgiften ska motsvara mellanskillnaden mot en vanlig marknadsränta utan kommunal borgen, säger han.

De nya hyrorna gäller från den förste januari i år.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons