Högt tryck på vården – operationer ställs in i Trelleborg
Antalet covidsmittade patienter i behov av vård har ökat kraftigt i Skåne de senaste veckorna. Och nu börjar det ökade trycket märkas även i Trelleborg, trots att man inte vårdar just den kategorin på lasarettet.
– Just nu vårdas 172 covidpatienter inom vår förvaltning där SUS ingår. Det påverkar oss också då vi får ta emot icke covidpatienter från Malmö och Lund, uppgav lasarettets kommunikatör Evelina Andrén tidigare i veckan.
I början av december vårdades ett 50-tal patienter med covid på de skånska sjukhusen. Nu är det en bit över 200.
För att kunna avlasta sjukhusen i Malmö och Lund, där man har både covidavdelningar och covid-IVA, har man i Trelleborg bland annat ställt om verksamheten inom ortopedin. Personal från operationsavdelningen bemannar covid-IVA och planerade operationer som inte anses vara högt medicinskt prioriterade har ställts in. Under den här veckan handlar det om ett 15-tal.
– Men vi opererar de patienter som har hög prio, både inbokade sedan tidigare och införda från Malmö. Vi gör även en del dagkirurgi, säger Ann Gyllenberg, verksamhetschef för planerade operationer.
Även om man försöker ha en viss framförhållning när det gäller att ställa in operationer som är inbokade sedan en längre tid så vill man inte avboka någon i onödan.
– Vi väntar in i det sista och ger besked några dagar i förväg. Vi har ingen lång framförhållning utan hoppas att detta ska gå över snart igen, säger Ann Gyllenberg som även konstaterar att en del operationer får ställas in samma dag sedan det visat sig att patienter varit positiva när de testats för covid.
– Vi covid-testar alla. Är man positiv när man kommer då blir man inte opererad, säger hon.
På avdelningen där ortopedpatienterna vårdas efter operationer har man sedan en tid tillbaka även börjat ta emot dels ortopedpatienter som blivit opererade i Malmö eller Lund och dels så kallade medicinpatienter som behöver vård av andra orsaker.
Under måndagen öppnades ytterligare sju vårdplatser upp på ortopediavdelningen. Samma morgon hade man totalt åtta överbeläggningar inom verksamhetsområde Akut och medicin, varav fem patienter fick vårdplats på ortopediavdelningen.
– Det är tufft för sjukvården nu, konstaterar sjukhuschefen Marco Brizzi och berättar att man, förutom att ställa in operationer och öppna upp fler vårdplatser, även styr om verksamheten så att personal som annars arbetar med administration eller på mottagningar får stötta upp i den mer akuta vården.
Dessutom har lasarettet i uppdrag att genomföra cirka 500 vaccinationer i veckan, ett arbete som pågått även på röda dagar under jul- och nyårshelgerna.
– Vi hade sex stationer på annandagen, säger Evelina Andrén som också konstaterar att under den gångna helgen gavs totalt 900 vaccinationer på lasarettet.
”Vi har en begränsad tillgång till medarbetare och det är de som drar det här tunga lasset.”Marco Brizzi, sjukhuschef
Den höga smittspridningen märks också bland sjukhusets egen personal där sjukskrivningar, vab och karantän har ökat frånvaron. Därmed ökar behovet av att personal arbetar övertid.
– Vi har en begränsad tillgång till medarbetare och det är de som drar det här tunga lasset. Vi har en kontinuerlig dialog med alla. Att jobba extra är frivilligt och vi måste se till att man inte kommer över den maximala övertidströskeln. Vi försöker fördela det och vara uppmärksamma på vår personal. Men ju längre tid situationen pågår desto svårare blir det, säger Marco Brizzi.
Han säger också att man från sjukhusets sida är tacksam över att så många trots allt har valt att vaccinera sig.
– Vaccinet ger ett bra skydd. Det är helt uppenbart. Många blir inte lika sjuka även om det är hög smittspridning, menar han.
Att vaccinationerna skulle ge allvarliga biverkningar är, enligt Marco Brizzi, inget man märkt i patientflödet på Trelleborgs lasarett.
– Det handlar om ytterst få. Och med tanke på hur många miljoner människor som fått vaccinet så borde även ovanliga biverkningar, låt oss säga en på 100 000, bli rätt många fall, säger han.
Vårdplatser i Trelleborg
Inom verksamhetsområde Akut och medicin finns totalt 46 ordinarie vårdplatser fördelade på medicinavdelningen 20 platser, hjärtavdelningen 14 platser och neurologiavdelningen 12 platser.
På ortopediavdelningen varierar antalet normalt under veckorna beroende på hur många som opereras. På helgerna brukar det vara sju vårdplatser. Men nu har man ökat upp så att det är minst 14 vårdplatser under hela veckan.