Högt tryck på praktiska gymnasieprogram
– Här vill man ta emot fler elever. Till lärarnas missnöje. Vi får svårt att få plats, säger Håkan Evald, lärare på byggprogrammet på Bastionsskolan.
Han visar ett stort klassrum där träväggar står uppställda. Lokalen är byggd för 16 elever men rymmer i dag 20. Till hösten kan det bli ännu fler. Intresset för byggprogrammet i Trelleborg är enormt.
– Vi har 90 sökande till 40 platser. Egentligen har vi bara 32 platser. Men förra året blev vi tvugna att göra ett överintag och det kommer vi att behöva göra nu också, säger rektor Dag Hellkvist.
Nu finns även planer på att bygga ut programmet. Efter möten med representanter bland annat från Svensk byggindustri är man medveten om det skriande behovet efter anläggningsarbetare och förare av olika slag. Framförallt är det Citytunnelprojektet i Malmö som har skapat efterfrågan.
– Tusen betongarbetare under fem år kommer Citytunneln att kräva, säger Håkan Evald.
Han har märkt en större entusiasm hos eleverna i dag. Att bygga ut utbildningen välkomnas. Men då krävs mer resurser.
– Vi måste nyanställa minst en lärare och bygga ut lokalerna, säger Håkan Evald.
Gymnasieskolans förvaltningschef Lisbeth Netteberg bekräftar att man har börjat titta på möjligheterna att bygga ut programmet. Det skulle också vara möjligt att göra det redan till hösten. Men än så länge är inget bestämt.
– Vi har precis börjat titta på detta. I dag vet vi därför inte hur många nya platser det kan bli eller vilka resurser som skulle tillkomma. Men vi har märkt att väldigt många söker till utbildningen, säger Lisbeth Netteberg.
Rektor Dag Hellkvist vill skapa 16 nya platser till programmet.
– Detta är något vi skulle tittat på för länge sen. Nu är det bråttom, säger han.
I slutet av förra veckan kom den preliminära intagningen till gymnasieskolan i Trelleborg. Bland de praktiska programmen har trycket ökat. De estetiska programmen med inriktningarna bild och form samt musik är väldigt populära. Däremot har inriktningen teater lite lägre intagningspoäng jämfört med de andra inriktningarna.
– Vi har märkt att teaterinriktningen inte är lika populärt längre och vi håller på att funderar på hur vi kan vända det, säger Dag Hellkvist.
Andra program som har tilltagit i intresse är handels- och administrationsprogrammet och industriprogrammet.
Men alla program har inte ökat i intagningspoäng. Intresset för omvårdnadsprogrammet har gått ner avsevärt. Hotell- och restaurangprogrammet var också mer populärt förra året än i år.
Den 1 juli kommer den slutliga intagningen.
Sofia Bergström
0410-545 41
sofia.bergstrom@allehandasyd.se