Annons

Högt tryck på den internationella strokedagen

Varje år blir över 200 patienter inlagda på Trelleborgs lasarett till följd av stroke. I går uppmärksammades sjukdomen med öppet hus.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2011
Vivian Berntsson passade på att testa blodtrycket med hjälp av sjuksköterskan Jacqueline Mkada.
Vivian Berntsson passade på att testa blodtrycket med hjälp av sjuksköterskan Jacqueline Mkada.Foto: Fabian Dahlberg

Antalet trelleborgare som drabbas av stroke är högt och mellan 15 till 20 procent av gångerna leder det till döden. På den internationella strokedagen, som ägde rum i går, valde därför lasarettet i Trelleborg att bjuda in allmänheten till öppet hus för att informera om sjukdomen.

– Förhoppningen är att kunna öka medvetenheten om symptomen för stroke, så att drabbade söker vård tidigare, säger Towa Jexmark, verksamhetschef på Trelleborgs lasarett.

Annons

Hon menar att tidsfaktorn kan vara direkt avgörande. Upplever man symptom på stroke bör man därför omedelbart söka akuthjälp.

Utöver information fanns det även möjlighet att mäta blodtryck och blodsockernivå, något som Vivian Berntsson, 71, valde att göra.

– Det är bra att hela tiden ha koll på vad som händer i kroppen. Det kan bespara en många år. Nu fick jag till exempel reda på att jag har lite för högt blodtryck, säger hon.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fabian Dahlberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons